Zorggroep Almere stelt interim-bestuurder aan om reorganisatie te leiden

ALMERE • Ma 21 oktober 2024 | 16:43 • Maandag 21 oktober 2024 | 16:43

Zorggroep Almere heeft een interim-bestuurder aangetrokken om de grote reorganisatie te begeleiden die nodig is om de miljoenenverliezen van de afgelopen jaren te dekken.

Vincent Maas is maandag gestart. Zijn aanstelling volgt na het vertrek van oud-bestuurder Bas Bonhof in september, die middenin de reorganisatie opstapte.

Ontslagen
De Zorggroep verkeert al langere tijd in zwaar weer. In 2022 werd een verlies van ruim 11 miljoen euro geleden, gevolgd door een tekort van 4 miljoen euro in 2023.

Om de miljoenenverliezen te dekken moet de Zorggroep flink bezuinigen. Onlangs zijn zo’n dertig personeelsleden van de ondersteunende diensten ontslagen.

Taken afgestoten
Ook worden taken afgestoten, zoals de jeugdzorg en de geriatrische revalidatiezorg. Het vastgoed is ook onder de loep genomen: alle gezondheidscentra worden verkocht en gedeeltelijk terug gehuurd. Daarnaast worden twee verpleeghuizen niet in gebruik genomen.

Verhoging van de bedbezetting, reductie van inzet van extern personeel en verlaging ziekteverzuim moeten ook bijdragen aan het herstel. Met al deze maatregelen hoopt de zorggroep het hoofd boven water te houden.

Onrust
Binnen de organisatie heerst onrust over de reorganisatie, waarbij sommige anonieme medewerkers spreken van vriendjespolitiek. Er wordt beweerd dat er nieuwe functies zijn gecreëerd om banen van managementvrienden veilig te stellen.

Deze aantijgingen worden echter tegengesproken door de ondernemingsraad (OR), die benadrukt dat alles volgens de regels verloopt en dat het Sociaal Plan, opgesteld in samenwerking met vakbonden, nauw wordt gevolgd.

In goede banen leiden
Vincent Maas wordt ingeschakeld om het herstelproces in goede banen te leiden. Hij heeft ervaring met grote verandertrajecten in de zorg, onder andere binnen de ouderenzorg, jeugdzorg en gehandicaptenzorg.

Hij gaat samen met bestuurder Jannie Riteco de organisatie toekomstbestendig maken. Voor Maas zal hierbij in het bijzonder de aandacht uitgaan naar de bedrijfsvoering.

Dit verhaal is gemaakt door Iris van Ree. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel