Drones brengen bomen en planten van Oostvaardersplassen in beeld

FLEVOLAND • Vr 8 september 2023 | 13:47 • Vrijdag 8 september 2023 | 13:47

Een drone vloog afgelopen dagen over de Oostvaardersplassen, terwijl dat normaal gesproken eigenlijk niet mag. Boswachter Hans-Erik Kuypers schrijft in een blog dat er in opdracht van Staatsbosbeheer dronevluchten werden gedaan om de begroeiing van het natuurgebied in kaart te brengen.

Met name in de overgangsgebieden tussen het droge gedeelte van de Oostvaardersplassen en het moerasdeel werd onderzoek gedaan. De natuurorganisatie zoekt naar nieuwe technieken waarmee gemakkelijk en snel een overzicht van de zogenoemde vegetatie kan worden gemaakt. "We willen kijken of we met deze gegevens meer kunnen zeggen over de kwaliteit van de vegetatie als broed- en voedselgebied voor verschillende vogelsoorten", schrijft Kuypers.

De drones hebben een lichtradar in zich, die de hoogte en dichtheid van de planten, struiken en boomsoorten in beeld brengt. Daarmee kan gekeken worden welke dominante planten een verband hebben met bepaalde vogelsoorten.

Volgens Kuypers was het een aantal mensen opgevallen dat er een drone boven het gebied vloog. Staatsbosbeheer kreeg meerdere meldingen van bezoekers die wisten dat het normaal gesproken niet mag. Voor de dronevluchten hebben de onderzoekers toestemming gekregen van de provincie. Tijdens de vluchten wordt er permanent gemonitord of er verstoring optreedt, aldus de boswachter.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel