Winnie Prins helpt oud-wethouders: 'Komen lastig weer aan de bak'

FLEVOLAND • Zo 20 oktober 2024 | 9:00 • Zondag 20 oktober 2024 | 9:00

Oud-wethouders komen na hun politieke loopbaan lastig weer aan nieuw werk. Dat merkt Winnie Prins die zelf jarenlang wethouder was in Zeewolde. Tegenwoordig begeleidt ze bestuurders in hun loopbaan na de politiek.

Het slechte imago speelt politici vaak parten bij het vinden van een baan, aldus Prins in het programma Over Flevoland Gesproken. "Het beeld is: ze zijn eigenwijs, kunnen niet samenwerken, ze moeten altijd in het middelpunt van de belangstelling staan. Dat maakt het lastig om als ex-wethouder aan de bak te komen."

Winnie Prins vindt het belangrijk dat wethouders zich tijdig op hun toekomst te oriënteren, want het wethouderschap is altijd een tijdelijke baan.

50 tot 70 uur
Daarvoor bestaat ook een regeling, maar in de praktijk is dat volgens Prins lastig te combineren. "Je werkt 50 tot 70 uur per week en om dan nog een studie te doen of een ander traject..."

Daarbij komt dat het een verslavend vak is waar veel wethouders maar moeilijk afscheid van kunnen nemen. "Je hebt heel veel tijd nodig om te ont-wethouderen. Dat is best lastig, want vaak kun je dat niet zo goed loslaten. Dat beperkt ook wel het zicht op een nieuwe toekomst."

Grote smet
Voor het bureau Public Lead adviseert Prins bestuurders hun weg te vinden na het eindigen van hun politieke carrière. Dat blijkt heel erg lastig, zeker als die carrière is geëindigd met een breed uitgemeten politiek conflict.

"Eén van mijn klanten heeft vaak in het nieuws gestaan en heeft dus een grote smet op zich. Ik probeerde hem op een stageplek te krijgen, maar kreeg te horen: deze meneer niet want die heeft zoveel smetten, dat willen wij niet in ons bedrijf."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel