Petra kan haar benen niet meer gebruiken, maar sporten pakken ze haar niet af

ALMERE • Za 19 oktober 2024 | 8:00 • Zaterdag 19 oktober 2024 | 8:00

De Almeerse Petra Bierman laat zicht niet tegenhouden, ondanks diverse tegenslagen. Daarom is ze geregeld in de sportzaal te vinden voor haar passie: rolstoelkarate. Hoe ze in die rolstoel terecht kwam, vertelt ze in het Omroep Flevoland-programma Het Gesprek.

Het is karate zonder je benen te gebruiken, legt Petra uit. "Je bent in gevecht zonder tegenstander. Ik doe dit nu anderhalf jaar en heb al heel veel prijzen gewonnen. Ik ben altijd een sporter geweest, ook voordat ik een rolstoel terecht kwam."

Spoor
Tien jaar geleden werd Bierman bij een spoorwegovergang in Bussum aangereden door een auto. Tussen twee passerende treinen ging de slagboom eventjes omhoog. Een haastige automobilist sleurde haar mee op de fiets: "Die auto is doorgereden. Ik kwam op het spoor terecht met de tweede trein in aantocht."

Haar man vult aan: "Werknemers van ProRail die toevallig in de buurt waren, hebben haar gered." Daarbij raakte Petra's knie beschadigd. Na een lange revalidatie kon de Almeerse weer aardig lopen en fietsen.

Tot ze in 2017 uitglijdt over een reclamefolder in een winkel: "Ik viel hard op die knie. Omdat het ziekenhuis een lange wachttijd had, ging ik naar een kliniek. Maar bij de operatie werkte één ruggenprik niet. Toen kreeg ik er nog vijf. Hoewel het been nog niet verdoofd was, ging de chirurg aan de slag. Hij liep achter op schema, zei hij. Toen is hij begonnen. Ik heb alles gevoed en de hele boel bij elkaar geschreeuwd. Ik kreeg nog een roesje maar dat was niet voldoende."

Been
Eenmaal op de uitslaapkamer, voelde Petra haar been niet meer. De anesthesist kwam bij haar en zei: "Ik heb waarschijnlijk een foutje gemaakt." Vanaf dat moment zit Petra definitief in een rolstoel. Uit foto's bleek dat ruggenprikken de schade hadden veroorzaakt. "We zijn verhaal gaan halen. Geld is niet mijn doel. Wat ik belangrijk vind is: pas je protocol aan. Wat bij mij is gebeurd is niet meer terug te draaien, maar ik wil niet dat het bij een ander gebeurt."

Er volgde nóg een tegenslag. "Ik kreeg ook nog zeer agressieve borstkanker. Beide borsten, eileiders en eierstokken zijn verwijderd. Nu ben ik schoon. Ik had volgens de oncoloog maar zes procent om te overleven."

Hoe ga je door na zoveel tegenslagen?
"Dat is niet makkelijk. Elke dag is er wel een moment van balen. Maar ik ga niet bij de pakken neerzitten. Juist door positief te blijven...ik denk dat dat helpt om ervoor te zorgen dat ik er nog ben. En sporten is zo leuk! Ga iets doen waardoor je weer zin in het leven krijgt", zo spoort Petra andere mensen met een beperking aan.

Haar man Antoon zegt dat je bij tegenslagen niet als een zielig muisje in huis moet gaan zitten: "Ik ben gigantisch trots op Petra."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel