Almere is op zoek naar burgerhulpverleners om AED te bedienen bij nood

ALMERE • Do 17 oktober 2024 | 17:05 • Donderdag 17 oktober 2024 | 17:05

De gemeente Almere is deze week een campagne begonnen om meer burgerhulpverleners te werven die kunnen helpen bij noodsituaties. Het is de bedoeling dat de hulpverleners helpen bij het bedienen van een AED (Automatische Externe Defibrillator) wanneer er sprake is van een hartstilstand.

In Almere zijn er nu 1863 burgerhulpverleners, maar dat aantal moet volgens de landelijke richtlijnen verdubbeld worden. Verder hangt er nu op 217 plekken in Almere een AED.

Een AED is een eenvoudig apparaat dat met twee pads iemands hart kan resetten. Zodra het apparaat aanstaat, vertelt de computer wat er gedaan moet worden.

Elke minuut telt
Almeerse burgerhulpverleners kunnen worden opgeroepen wanneer er sprake is van een hartstilstand bij hen in de buurt. Aangezien bij een hartstilstand elke minuut telt, is het van belang een AED in de buurt te hebben.

De kans op overleving neemt toe als binnen 6 minuten begonnen kan worden met reanimatie en het gebruik van een AED. Burgerhulpverleners kunnen dus belangrijke hulp bieden vóórdat de ambulance arriveert.

Cursus volgen
Iedereen vanaf 18 jaar kan burgerhulpverlener worden door een cursus van ongeveer 4 uur te volgen. De kosten kunnen meestal vergoed worden door een aanvullende zorgverzekering.

Opgeleide Almeerders kunnen zich aanmelden bij HartslagNu. Dit systeem wordt gebruikt door de meldkamer van de ambulancedienst om burgerhulpverleners op te roepen wanneer dat nodig is.

Dit verhaal is gemaakt door Rachel Barten. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel