Jonge vechtersbazen krijgen taakstraf voor zinloos geweld, 'Wat bezielde jullie?'

EMMELOORD • Wo 16 oktober 2024 | 18:30 • Woensdag 16 oktober 2024 | 18:30

Een 18-jarige man uit Emmeloord heeft woensdag in de rechtbank in Lelystad een taakstraf opgelegd gekregen van 200 uur, waarvan 80 uur voorwaardelijk, voor zijn aandeel in een vechtpartij op 4 februari bij de Albert Heijn in de Lange Nering in Emmeloord.

Een 24-jarige plaatsgenoot stond voor dezelfde vechtpartij voor de politierechter en moet een taakstraf van 80 uur uitvoeren, plus een taakstraf van 20 uur die hem vanuit een eerdere veroordeling nog boven het hoofd hing.

Zinloos geweld
De rechter wond er geen doekjes om, wat Brian R. die uitgaansnacht heeft gedaan, is zinloos geweld. Hij werkte het slachtoffer naar de grond, een 32-jarige man met een verstandelijke beperking die volgens getuigen geen enkel aandeel had in de vechtpartij maar probeerde de ruzie te sussen.

Naar eigen deed R. dat juist om rust te brengen en waren het zijn twee vrienden die het slachtoffer daarna met hun vuisten in zijn gezicht sloegen en hem tegen zijn borstkas trapten.

Breuken in oogkas
De man liep meerdere breuken in zijn oogkas en gekneusde ribben op. "Wat bezielde jullie om dit te doen? Wat was de reden, waarom ik?", vroeg het slachtoffer zich hardop af in de rechtszaal. "Waar staan jullie over tien jaar? Ik hoop dat het incident en de gevolgen jullie de ogen heeft geopend."

Ook de rechter hield R. voor goed na te denken over welk pad hij wil bewandelen in de toekomst. R. wilde enkel ingaan op zijn eigen aandeel en niets zeggen over zijn twee vrienden, die in november voor de kinderrechter moeten verschijnen.

"Ik behandel ook grote zaken, met opgegroeide criminelen die ook nooit over anderen willen vertellen. Ik ga er vanuit dat u niet zo’n crimineel wilt worden?", vroeg de rechter aan R. "Ga dan ook niet zulk gedrag vertonen. Want dat is het begin."

'Uw gedrag is volkomen misplaatst, fout, gewelddadig'

— Rechter

Ongeloofwaardig
"Ik had me er gewoon niet mee moeten bemoeien", concludeerde R. tijdens de zitting. Hij zei geschrokken te zijn van de foto’s die de verwondingen van het slachtoffer laten zien.

De rechter had geen goed woord over voor de daden van de jonge Emmeloorder. "Het is buitengewoon ernstig wat daar gebeurd is", benadrukte hij. "Uw verhaal dat u hem naar de grond wilde brengen om rust te creëren, vind ik volstrekt ongeloofwaardig. Bovendien breng je geen rust door geweld te gebruiken. Uw gedrag is volkomen misplaatst, fout, gewelddadig."

Hij liet het vonnis daarom hoger uitvallen dan de eis van de officier van justitie. Die had een taakstraf van 160 uur geëist, waarvan 60 uur voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. De rechter maakte er een taakstraf van 200 uur van, waarvan 80 uur voorwaardelijk. Ook moet R. het slachtoffer een schadevergoeding betalen van iets meer dan 5.500 euro.

Bierflesje
De 24-jarige Erik T. moest na R. voor de politierechter verschijnen voor zijn aandeel in de vechtpartij. Hij was met de man die later door R. en zijn maten onder handen werd genomen naar de Albert Heijn gelopen om zijn fiets op te halen.

Voor de supermarkt zagen ze meerdere groepen jongeren staan. T. raakte in gesprek, waarna er onenigheid ontstond. Vervolgens zou hij een andere jongen met een bierflesje hebben verwond. T. ging er vandoor, terwijl zijn vriend, die tussen de vechtersbazen was gesprongen, zwaargewond raakte.

Eerder de fout in
Zowel bij de politie als in de rechtszaal ontkende hij de verwondingen met het bierflesje te hebben aangericht. "Ik werd bij mijn keel gegrepen en heb me verdedigd. Ik werd door tien man belaagd en in elkaar geslagen." De politierechter oordeelde dat er voldoende bewijs ligt om T. te veroordelen en legde hem een taakstraf van 80 uur op.

De officier van justitie had 120 uur geëist, plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken met een proeftijd van twee jaar. Ook vroeg ze om hem een taakstraf van nog eens 20 uur op te leggen, omdat die straf hem nog uit een eerdere veroordeling boven het hoofd hing. De rechter ging daarin mee. Daarnaast moet T. een schadevergoeding van ruim 500 euro betalen aan de man die hij verwondde.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel