Vattenfall trekt stekker uit plan voor biomassacentrale voor Almeerse warmte

ALMERE • Wo 16 oktober 2024 | 10:27 • Woensdag 16 oktober 2024 | 10:27

Energieleverancier Vattenfall stapt definitief af van het plan om een biomassacentrale voor warmte te bouwen in Diemen. De centrale moest ook warmte leveren aan Almere.

In plaats daarvan kijkt het bedrijf of het huizen duurzaam kan verwarmen met onder andere geothermie en restwarmte. Dat staat in een samenwerkingsovereenkomst van Vattenfall met meerdere gemeentes en de provincies Noord-Holland en Flevoland.

Biomassacentrales krijgen vaak kritiek van milieuorganisaties. Onder andere hout is één van de biogrondstoffen voor verbranding in de centrales. Dat levert luchtvervuiling op en kan bijdragen aan ontbossing, zo luiden de klachten.

Vattenfall had plannen om in Diemen een grote biomassacentrale te bouwen waarin houtpellets zouden worden gebruikt. Maar de Raad van State oordeelde vorig jaar dat de provincie Noord-Holland daar te gemakkelijk toestemming voor had gegeven.

Actieve steun
Restwarmte is de warmte die bijvoorbeeld bij afvalverbrandingsinstallaties of in de industrie vrijkomt. Via warmtenetten voert die naar woningen die ermee worden verwarmd. Geothermie staat voor aardwarmte, die wordt gewonnen door honderden meters onder de grond warm water op te pompen.

Vattenfall richt zich ook op het gebruik van grote elektrische boilers en het ombouwen van een centrale in Diemen voor het gebruik van waterstof.

De energieleverancier zegt actieve steun te hebben gekregen van de gemeentes en provincies voor de ontwikkeling van duurzame warmtebronnen. Tegelijkertijd zegt het bedrijf dat er nog belangrijke uitdagingen zijn om de alternatieven voor verwarming op gas betaalbaar te houden voor leveranciers en klanten.

Met het warmtenet vanuit Diemen wordt warmte voor zo'n 140.000 woningen geleverd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel