Groen licht voor efficiëntere jeugdhulp in Lelystad

LELYSTAD • Wo 16 oktober 2024 | 10:00 • Woensdag 16 oktober 2024 | 10:00

De jeugdhulp in Lelystad moet de komende vier jaar efficiënter en goedkoper worden, maar met de garantie dat het gezin bij de vraag om hulp altijd centraal staat.

De gemeenteraad heeft dinsdagavond ingestemd met een andere aanpak van de hulp aan jongeren en de gezinnen waaruit zij komen.

Al jaren heeft Lelystad te maken met sterk stijgende kosten voor de jeugdhulp. Daarom wil het college van burgemeester en wethouders tot 2029 vijf tot zeven miljoen euro besparen. Tegelijk wil de gemeente niet de botte bijl hanteren, maar steeds nagaan welke hulp echt nodig is en welke overbodig is.

Na weken van voorbereidende discussies heeft de raad het plan voor de jeugdhulp nu unaniem vastgesteld. Wel werd het plan op enkele punten nog aangepast.

Meer samenwerken
Een meerderheid vindt dat duidelijk moet worden vastgelegd dat het gezin altijd centraal staat als er om hulp wordt gevraagd. Jeugdhulporganisaties en maatschappelijk werkers moeten beter samenwerken, zodat een gezin niet met tal van behandelaars wordt geconfronteerd. Per gezin moet er één behandelplan met één regisseur of contactpersoon komen.

De gemeenteraad wil nadrukkelijk niet op de stoel van de behandelaar gaan zitten. Eerder sprak de Cliëntenraad Sociaal Domein in een brief aan de gemeente zijn zorg uit dat dit juist wel dreigt te gebeuren.

Grip houden
Wel wil gemeenteraad grip houden op het beleid en geregeld geïnformeerd worden over wat de jeugdhulp kost en hoeveel jongeren voor hulp aankloppen. In een uitwerking van de plannen moeten hiervoor heldere criteria worden vastgesteld. Twee voorstellen van de VVD/ChristenUnie en de PVV konden op een meerderheid rekenen.

Ook een PvdA-voorstel kreeg steun om te zorgen dat hulpinstanties en de gemeente altijd in goed gesprek gaan over de noodzaak van specialistische hulp. Als blijkt dat die niet helpt, wordt er gestopt. Ook moet worden ingezet op lichte vormen van hulp in plaats van langdurige hulp en onnodige verlenging dient te worden voorkomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel