Laat behandelplan jeugdhulp over aan professionals, zegt Lelystadse cliëntenraad

LELYSTAD • Zo 13 oktober 2024 | 16:22 • Zondag 13 oktober 2024 | 16:22

De Cliëntenraad Sociaal Domein Lelystad plaatst enkele kanttekeningen bij het plan van de gemeente Lelystad om de jeugdhulp efficiënter en goedkoper te organiseren. De Cliëntenraad vindt dat de gemeente soms te veel op de stoel van de behandelaar gaat zitten.

Dat schrijft de Cliëntenraad in een gevraagd advies aan het college van burgemeester en wethouders.

De Lelystadse gemeenteraad moet komende dinsdag een besluit nemen over een nieuwe aanpak van de jeugdhulp. Zonder maatregelen dreigt die onbetaalbaar te worden. Daarom wil het college tot 2029 vijf tot zeven miljoen euro op de jeugdhulp besparen.

In plaats van de botte bijl te hanteren, wil de gemeente dat de hulp vooral efficiënter wordt. In veel gevallen is dure specialistische hulp niet nodig en zelfs ongewenst. Ook moeten kinderen veel minder vaak uit huis worden geplaatst, al kan dat in enkele gevallen toch wenselijk zijn. Het gezin en het kind moeten voorop staan en gezinnen moet een aanspreekpunt krijgen voor hun hulpvragen.

Anders en beter
De Cliëntenraad is het er mee eens dat de jeugdhulp anders en beter moet, zodat er minder zware hulp nodig is. "We gaan voor kwalitatief goede oplossingen in de hoop dat dit ook een kostenbesparing met zich mee gaat brengen."

Op een aantal punten is de Cliëntenraad kritisch. Zo wil het college dat het aantal behandelingen per kind wordt beperkt en niet onnodig verlengd, want dat kost geld. Daarmee gaat de gemeente op de stoel van de behandelaar zitten, zo vindt het adviesorgaan.

"Wij vinden dat alleen een behandelaar kan aangeven hoeveel sessies of behandelingen nodig zijn. Het 'strikt toepassen van de afspraken en contracten' kan op dat moment dus schade geven aan de behandeling van de jeugdige," aldus het advies.

Er moet altijd een alternatief zijn op het moment dat een lange behandeling niet wordt verlengd of gestaakt. De ervaringen van ouders en jeugd moeten hierbij het zwaarst meewegen. Extra aandacht is nodig voor jongeren die bijna 18 jaar worden, want het is ongewenst om hun behandeling te staken omdat ze ineens buiten de jeugdhulp vallen.

Alternatief
De Cliëntenraad zegt verder dat er ook een goed alternatief moet zijn, als het aantal opvangplekken in instellingen in 2028 moet zijn verminderd. Dat vraagt om meer ambulante hulp of opvang in pleeggezinnen. Die moeten er dan wel zijn. Ook moet er altijd ruimte blijven voor specialistische zorg, ook als die misschien duurder is.

Het adviesorgaan juicht het voorstel toe om voor elk gezin en kind één behandelplan te maken, dat door één deskundige (regisseur) wordt begeleid. Daar dringt de Cliëntenraad al sinds 2019 op aan, maar al die jaren is het nog niet uitgevoerd. "Wij adviseren de uitwerking en uitvoering van dit gedachtegoed zo spoedig mogelijk vorm te gaan geven."

De gemeenteraad heeft de afgelopen maanden meermaals over het plan gesproken. Twee weken terug gaven fracties aan dat ze nog met veel vragen zitten en ook worstelen tot hoever de regie vanuit de raad moet gaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel