Geen nachthoreca op Horecapleintje Lelystad

LELYSTAD • Wo 16 oktober 2024 | 8:00 • Woensdag 16 oktober 2024 | 8:00

Een ruime meerderheid van de Lelystadse gemeenteraad voelt er niks voor om het bestemmingsplan voor het Horecapleintje zodanig te wijzigen, dat er weer nachthoreca is toegestaan.

Een voorstel van PVV, Leefbaar Lelystad en Forum voor Democratie werd dinsdagavond verworpen.

De drie partijen wilden dat de gemeente de situatie herstelt van voor 2013, toen nachthoreca op het pleintje was toegestaan. Er zat toen ook een discotheek (Mystic), waarover door omwonenden vaak werd geklaagd.

Nachthoreca en disco's zijn in 2013 in een wijziging van het bestemmingsplan uitgesloten, maar dat hoorden de ondernemers pas jaren later. Sindsdien geldt een sterfhuisbeleid, waarbij ondernemers die stoppen en hun zaak na een jaar nog steeds leeg hebben staan, alleen mogen verkopen aan een nieuwe eigenaar met daghoreca.

Benadeeld
Volgens de drie fracties worden ondernemers sinds 2013 financieel benadeeld, want ze hebben geen vrijheid meer om hun zaak te ontwikkelen of te verkopen. Daarom moet de bestemmingsplanwijziging van toen worden teruggedraaid, zo bepleitte ook advocaat Annejet Lamme dinsdag namens de pandeigenaren in een brief aan de raad.

Een meerderheid van de raad - 27 raadsleden voor en 7 tegen - ziet daar niets in. De raad heeft juist dinsdagavond een nieuwe Horecavisie vastgesteld. Daarin staat dat de horeca wordt geconcentreerd in het stadshart/Theaterkwartier en bij Bataviahaven. Opnieuw nachthoreca op het Horecapleintje toestaan gaat hier lijnrecht tegenin.

Toezegging
Wethouder Dennis Grimbergen herhaalde zijn toezegging van vorige week in een commissievergadering dat de gemeente uiterlijk begin 2025 in gesprek gaat met de pandeigenaren en de ondernemers aan het Horecapleintje. Nog in hetzelfde eerste kwartaal verwacht de wethouder de uitkomsten.

Door met alle partijen te praten, wil de gemeente niemand te kort doen. Op dit punt had advocaat Lamme haar zorgen geuit dat pandeigenaren benadeeld zouden worden als er alleen met de ondernemers zou worden gesproken. Dat is volgens Grimbergen niet aan de orde.

Het doel is om iedereen perspectief te geven voor de toekomst, ook als de uitkomst van de gesprekken kan zijn dat de huidige situatie niet verandert. Het kan ook zijn dat een ondernemer wil verhuizen naar een andere locatie, maar daar gaat de gemeente niet over. "We willen deze zaak voor eens en voor altijd afsluiten en perspectief bieden", aldus Grimbergen.

Openingstijden
In de discussie over de Horecavisie stemde een meerderheid ook in met een voorstel van D66 om na te gaan of de horeca langer open kan blijven. Nu mogen slechts drie zaken tot 06.00 uur open, maar voor de overige horecazaken is dat uiterlijk 04.00 uur.

Volgens D66 is uit een eerdere enquête gebleken dat 55 procent van de ondernemers weliswaar tegen ruimere openingstijden is, maar 45 procent dus voor. De partij wil daarom met steun van andere fracties dat de gemeente nagaat onder welke voorwaarden zaken langer open mogen. ChristenUnie, Leefbaar Lelystad en Mooi Lelystad stemden tegen.

Uitgaansgeweld
Burgemeester Mieke Baltus zei vorige week in een commissievergadering dat ze dit met de politie moet bespreken. De huidige openingstijden zijn in het verleden afgesproken om te voorkomen dat alle zaken tegelijk zouden sluiten, waardoor de kans op uitgaansgeweld groter was. Dat vraagt extra inzet van agenten die misschien niet beschikbaar zijn.

Leefbaar Lelystad, Forum voor Democratie en de PVV vinden langere openingstijden oneerlijke concurrentie, als die ook gelden voor poppodium Corneel. Dat wordt gesubsidieerd en werkt met vrijwilligers en heeft daarmee volgens de drie partijen een voordeel ten opzichte van gewone ondernemers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel