Ondernemers Horecapleintje: gemeente houdt zich niet aan afspraken

LELYSTAD • Ma 27 mei 2019 | 21:07 • Maandag 27 mei 2019 | 21:07

Ondernemers van het Horecapleintje in Lelystad willen dat de gemeente zich aan gemaakte afspraken houdt over hun eventuele verplaatsing naar het Theaterkwartier. Eerst moet rekening worden gehouden met de belangen van de ondernemers, voordat de ontwikkeling van het nieuwe uitgaansgebied Theaterkwartier in gang wordt gezet.

Dat stelt advocaat Annejet Lamme namens vijf ondernemers aan het pleintje in De Stelling, dat op een steenworp van het toekomstige Theaterkwartier ligt. Zij hebben een zienswijze tegen het voorontwerp-bestemmingsplan voor het gebied ingediend en een brief gestuurd naar de gemeenteraad.

Nieuw uitgaansgebied
De gemeente heeft al jaren plannen om van de noordzijde rond het Agora theater het nieuwe uitgaansgebied te maken, met een bioscoop, restaurants en woningen. Vorig jaar is er een plan gepresenteerd. Begin mei heeft de gemeente een koop- en ontwikkelovereenkomst gesloten met Focus Retail Development, die het gebied moet realiseren. Tot 17 mei heeft het voorontwerp-bestemmingsplan ter inzage gelegen, waarin staat wat er mogelijk is in het gebied.

Volgens advocaat Lamme schendt de gemeente met deze gang van zaken afspraken met de ondernemers. Beloofd was dat er met hen eerst zou worden onderhandeld over een eventuele verplaatsing en de financiële gevolgen daarvan. Nu de gemeente een akkoord met Focus Retail Development heeft gesloten, krijgt die het volgens de advocaat voor het zeggen en valt de gemeente weg als eerste aanspreekpunt.

Gemeenteraad gepasseerd
Bovendien passeert het college van B en W de gemeenteraad, omdat die zich nog niet heeft uitgesproken over het plan. Door al wel afspraken te maken met de projectontwikkelaar wordt de raad voor het blok gezet, stelt de advocaat. Lamme wil ook inzage in de financiële onderbouwing van het plan om te kunnen vaststellen of Focus Retail Development de grond niet onder de prijs verwerft. Dat zou in strijd kunnen zijn met regels voor staatssteun.

Totdat over al deze punten duidelijkheid bestaat, moet de gemeente de overeenkomst met Focus Retail terugdraaien, zo willen de ondernemers. Die betwisten al langer of Lelystad de komst van meer horeca in het Theaterkwartier wel aan kan. Volgens hen blijkt uit een onderzoek in opdracht van de gemeente zelf dat er op dit moment geen ruimte is voor meer horeca in het stadshart.

Ook geschil over bestemmingsplan
De advocaat vraagt de gemeenteraad ook het huidige bestemmingsplan voor het Horecapleintje terug te draaien. Dat plan is in 2013 zonder medeweten van de ondernemers in hun nadeel gewijzigd. In het geval dat zij hun pand een jaar lang niet gebruiken, mag er geen nieuw restaurant voor terugkomen maar alleen daghoreca of woningen. Hierdoor daalt de waarde van de panden. De ondernemers willen dat de gemeente hen hiervoor compenseert. Hoewel er volgens advocaat Lamme al sinds januari een advies over de planschade ligt, heeft het college van B en W nog steeds geen besluit genomen.

De ondernemers willen dat de gemeenteraad en belanghebbenden zich eerst over het Theaterkwartier kunnen uitspreken, voordat de projectontwikkelaar aan de slag gaat. Mocht de gemeente dat niet van zins zijn, dan sluit advocaat Lamme een kort geding niet uit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel