'Gespecialiseerde jeugdzorg in Flevoland komt in gevaar'

FLEVOLAND • Wo 16 augustus 2023 | 15:23 • Woensdag 16 augustus 2023 | 15:23

De jeugdzorg voor cliënten die de meeste hulp nodig hebben in de regio Flevoland komt in gevaar. Dat stelden de advocaten van Stichting Pluryn en Stichting Vitree uit Almere woensdag in de rechtbank in Utrecht. De zorgaanbieders hadden een kort geding aangespannen tegen het bestuur van Jeugdzorg Regio Flevoland.

De twee partijen hebben gereageerd op een inkoopprocedure van de zogenoemde 24-uurshulp. Pluryn en Vitree zeggen dat zij daar veel te weinig tijd voor krijgen. Aanvankelijk moest er op 10 augustus een plan worden ingediend. Bovendien verandert de informatie steeds, stelden de advocaten. De tarieven voor gespecialiseerde jeugdhulp zijn volgens de zorgaanbieders veel te laag. De cliënten die de meeste en meest gecompliceerde zorg nodig hebben zouden daardoor geen hulp kunnen krijgen. Zij worden volgens de aanbieders het slachtoffer.

Tarieven niet te laag volgens gemeente
De gemeente Almere vertegenwoordigt in deze procedure alle gemeentes in Flevoland. De tarieven zijn zeker niet te laag, betoogde de gemeente voor de rechter. Er is daarnaast voldoende informatie voor de aanbieders. De gemeente hoeft niet alles tot in detail uit te leggen.

De inschrijvingsdatum was al twee keer veranderd. Op de zitting in Utrecht werd die nogmaals uitgesteld tot 1 september. De rechter stuurde de partijen ook de gang op om er in onderling overleg uit te komen, maar dat leidde tot niets. De rechter moet nu op 30 augustus uitspraak doen. Dan weten de eisers of zij meer tijd krijgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel