Woningcorporatie wil Almeerder uit woning zetten vanwege celstraf voor gijzeling

ALMERE • Di 15 oktober 2024 | 13:40 • Dinsdag 15 oktober 2024 | 13:40

Ali A. uit Almere is veroordeeld tot vier jaar cel vanwege zijn betrokkenheid bij een gewelddadige gijzeling. Ondanks zijn straf wil hij zijn huurwoning behouden. Woningcorporatie GoedeStede wil het huurcontract echter zo snel mogelijk beëindigen, omdat de woning al meer dan een jaar leegstaat.

Ali A. is bereid zijn woning op te geven, maar alleen als hij na zijn detentie een vergelijkbare huurwoning krijgt aangeboden. Dit verzoek is voor GoedeStede onacceptabel, waardoor beide partijen nu tegenover elkaar in de rechtbank staan.

Zware mishandeling
Ali A. (58) is, samen met vier andere mannen, veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij een gijzeling in Almere Buiten op 7 en 8 augustus vorig jaar.

De politie kreeg op 8 augustus een telefoontje van het Flevoziekenhuis dat er een zwaar gehavende man was binnengebracht. Het slachtoffer was op 7 en 8 augustus vastgehouden aan de Poolcirkelstraat en zwaar mishandeld in de woning van Ali A., die hem uit de drugscene kende.

De twee zouden een conflict hebben gehad over geld. Volgens de rechtbank was Ali A. de initiator van de actie en had hij als doel het slachtoffer bang te maken.

Geen advocaat
Tijdens de rechtszaak over de huurwoning was Ali A. zelf niet aanwezig, maar werd hij bijgestaan door zijn broer. De verdachte had geen advocaat kunnen vinden die hem wilde verdedigen, ondanks meerdere pogingen.

De rechter besloot dat de zitting desondanks doorging, omdat de Almeerder volgens de rechtbank voldoende tijd had gehad om juridische bijstand te regelen.

Woningnood
GoedeStede dringt erop aan dat de woning vrijkomt, omdat de vraag naar huurwoningen groot is. Volgens de advocaat staat in de huurovereenkomst dat de huurder niet langere tijd ergens anders mag verblijven. Gezien Ali A. al meer dan een jaar in detentie zit, staat de woning al die tijd leeg.

Ali A.’s broer gaf echter aan dat zijn broer altijd keurig de huur heeft betaald, ook tijdens zijn detentie en dat het onrechtvaardig zou zijn om hem zonder woning te laten zitten: "Ik begrijp dat er een woningtekort is, maar door mijn broer zijn woning af te pakken, lossen we niets op. Dan zit hij straks ook zonder huis."

GoedeStede blijft echter bij hun standpunt en kan vanwege de huidige woningnood geen belofte doen dat Ali A. na zijn vrijlating een vergelijkbare woning zal krijgen. De rechter zal binnen twee weken een uitspraak doen over het geschil.

Dit verhaal is gemaakt door Iris van Ree. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel