Onderwijsassistent Darren is nu 'echt' meester: verkort Pabo-traject helpt tegen lerarentekort
De les begint met spelling. "Sippe Simon heeft weer pech. Ach, het is zo'n lekker joch", leest Darren Klaver voor. De leerlingen van groep 7 van basisschool Aurora in Almere moeten alle ch-woorden opschrijven die ze horen. "Sippe Simon lach nou toch", gaat Darren verder. De leerlingen schrijven snel verder.
Darren staat al jaren voor de klas, maar nog niet als 'echte' leraar. Hij is onderwijsassistent. Door het grote lerarentekort in Almere worstelen basisschoolbesturen met het vinden van voldoende gekwalificeerd personeel.
Via omscholing en een verkort opleidingstraject wordt geprobeerd meer potentiele leraren te verleiden voor werk op een school. Voor Darren werkte dat. Hij heeft inmiddels de Pabo afgerond en mag nu als meester functioneren. Verkorte route
De nieuwe leerkracht begon zijn lerarencarrière met de deeltijdstudie 'Associate degree Pedagogisch Educatief Professional' (AdPEP). Onderwijsassistenten kunnen die opleiding volgen met subsidie van de Gemeente Almere, vanuit het Noodplan Lerarentekort. Het doel: educatieve en pedagogische vaardigheden versterken.
Windesheim heeft dan weer een speciaal traject ontwikkeld om met het AdPEP-diploma in twee jaar tijd de Pabo af te ronden. Op andere hogescholen kost dat minstens 2,5 jaar tijd.
"Sommige onderwijsassistenten denken dat de Pabo heel erg zwaar is", merkt Paulien van den Burg. Zij is hoofddocent bij Windesheim. "Maar doordat ze de AdPEP kunnen doen, krijgen ze het studeren weer in de vingers."
Windesheim heeft in drie jaar tijd zeventig studenten opgeleid via deze route. "Voor een kleine hogeschool is dat een heel mooi resultaat", vindt Van den Burg.
Hart volgen
Voor Darren was de AdPEP-route dé reden om naar de Pabo te gaan. Hij twijfelt of hij wel leraar was geworden als deze mogelijkheid niet op zijn pad was gekomen.
Hij adviseert dan ook andere potentiële leraren om hun hart te volgen en over de twijfels die zij hebben in gesprek te gaan met de schooldirecteur. Door de gekozen route is de studie behapbaar te maken, concludeert Klaver. Net genoeg personeel
Op basisschool Aurora is Darren niet de enige die via een bijzondere route voor de klas is komen te staan.
Stefanie Kruithof is de schoolleider en heeft nu net genoeg personeel op haar school. Dat komt mede door twee zij-instromers en nog twee andere leraren die de AdPEP-route volgen. "Het is onwijs belangrijk omdat je daarmee nog meer mensen een kans geeft om het mooie vak als leerkracht uit te oefenen."
Sinds maandagavond mag Darren zich echt leraar noemen. Uit handen van de Almeerse wethouder Maaike Veeningen krijgt hij zijn diploma. Hij is de 5.000ste afgestudeerde aan hogeschool Windesheim in Almere. "Het is toch een geruststelling dat je kan zeggen: ik ben nu ook echt leerkracht."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Otter is definitief thuis in Almere
ALMERE • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberDe otter heeft zich definitief gevestigd in Almere. Dat concludeert stadsecoloog Ton Eggenhuizen. Daarmee komt de otter in heel Flevoland voor. De eerste sporen van de otter stammen uit 2015. Dat was...
-
Bijna 5000 producten voor voedselbank opgehaald met radio-actie Pot2000
ALMERE • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberDe Pot2000-actie van middelbare school Echnaton uit Almere leverde bijna 5000 'potten' met houdbare producten op. Dit houdbare eten en drinken is vrijdagmiddag gedoneerd aan de Voedselbank Almere, in...
-
Gesprekken over Lelylijn leveren niks op, teleurstelling bij provincies
FLEVOLAND • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberHet overleg tussen dat het kabinet en de noordelijke provincies vrijdagavond over de Lelylijn en Nedersaksenlijn hadden heeft niks opgeleverd. Het besluit over het vervolg van de spoorwegverbinding tu...