Nordin (27) gaat ondanks zijn beperking eindelijk op zichzelf wonen, zijn moeder gaat hem wel missen

ALMERE • Ma 14 oktober 2024 | 17:04 • Maandag 14 oktober 2024 | 17:04

De 27-jarige Nordin Belkaid uit Almere heeft iets gedaan wat voor veel mensen vanzelfsprekend is: verhuizen. Maar voor Nordin is het verlaten van zijn ouderlijk huis allesbehalve vanzelfsprekend, hij heeft namelijk een verstandelijke beperking. Omdat de Almeerder het syndroom van Down heeft vertrekt hij pas als laatste van het gezin bij zijn ouders.

Maandagochtend kreeg Nordin de sleutel van zijn nieuwe appartement in 't Homerushuis in Almere Poort. In de verhuisdozen uit zijn oude kamer zit van alles, zoals een grote poster van De Schippers van de Kameleon en zijn Nintendo Switch.

Spannend vindt Nordin het niet: "Ik vind het vooral heel leuk. In 't Homerushuis zitten allemaal vrienden van mij."

Zelfstandig wonen met zorg
Nordin is één van 36 jongeren met een verstandelijke beperking die straks in 't Homerushuis op zichzelf gaat wonen. Iedereen krijgt een eigen appartement met een woonkamer, een badkamer en een keuken. In het gebouw wordt zorg geboden door werknemers van Philadelphia.

Nordin gaat niet zelf koken, maar hij wil wel meehelpen met de voorbereiding in de gemeenschappelijke ruimte. "Ik ga wel dingen snijden. Het ontbijt en de lunch ga ik wel zelf in mijn kamer maken."

'Geschikte woning was een zoektocht'
Dat Nordin nu een eigen woning heeft, is niet zonder slag of stoot gegaan. Tijdens een open dag in juli vertelde projectleider Pijke Schipper van Philadelphia al dat de zorgorganisatie iedere keer moet lobbyen als er huisvesting gerealiseerd moet worden voor mensen met een verstandelijke beperking.

De ouders van Nordin zijn al zo'n zeven jaar bezig met het vinden van een geschikte woning voor hun zoon. "Hij heeft best wel wat zorg nodig, dus het was best een zoektocht om het juiste plekje te vinden", zegt zijn moeder Wilma Maasdijk. "Maar ik heb er vertrouwen in dat het goed komt hier."

Nordin tekent het contract.

'Vooral mijn kamer missen'
Begin november gaat Nordin ook echt in zijn eigen appartement slapen. De komende dagen gaat hij samen met zijn ouders spullen verhuizen en meubels in elkaar zetten. En of hij zijn ouderlijk huis gaat missen? "Ik ga vooral mijn eigen kamer missen. Het is hier altijd zo gezellig."

Moeder Wilma vindt het wat lastiger dan Nordin zelf. "Je hebt toch 27 jaar voor Nordin gezorgd. Ik ga hem wel missen ja."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel