Groep verstandelijk beperkte jongeren gaat over naar zelfstandige woning
De nieuwe bewoners van het Homerushuis hebben voor het eerst een kijkje genomen in hun nieuwe thuis. Het appartementencomplex in Almere Poort is een zelfstandige woonlocatie voor 36 verstandelijk beperkte jongeren, opgezet door zorgorganisatie Philadelphia.
Verhuizen is voor iedereen een bijzondere gebeurtenis, maar vooral als je een verstandelijke beperking hebt. Het betekent dat de jongeren voor het eerst in hun leven op eigen benen komen te staan. Ze verruilen hun kamer bij de zorginstelling of bij hun ouders of verzorgers voor een echte eigen woning.
Eerste keer kijken
Dat geldt ook voor de 25-jarige Sander Bus, die samen met zijn vader Ton een kijkje neemt in zijn nieuwe appartement op één van de bovenste verdiepingen. "Poh, wat een uitzicht", zegt vader Ton. "Wel een gek idee dat je hier gaat wonen straks." Het appartement waar Sander komt te wonen beschikt over een eigen woonkamer, badkamer en keuken. Daarnaast heeft het pand ook gemeenschappelijke ruimtes, waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en activiteiten kunnen ondernemen. Ook is er inpandige zorg van Philadelphia.
Lange zoektocht
Een woning vinden voor Sander ging, volgens vader Ton, niet zonder slag of stoot. "Standaard is er niks. Als je in Almere begeleid wonen wil, dan kom je op een lange wachtlijst. Een andere optie is een ouderinitiatief starten." En voor dat laatste koos vader Ton vier jaar geleden. Als ouder van een toekomstige bewoner was hij met de architect bezig om een woning te realiseren voor zijn zoon en 35 anderen. "Dat je er nu staat, is alsof je op een andere planeet bent."
Hoge nood
Dat het lastig is, beaamt projectleider Pijke Schipper van Philadelphia. Zo moet de zorgorganisatie iedere keer lobbyen als ze huisvesting willen realiseren voor mensen met een verstandelijke beperking. "Maar het helpt als je met een woningbouwcorporatie goed in gesprek bent en ook de nood kan voorleggen dat deze groep echt gehuisvest moet worden." Vanaf half oktober krijgen alle jongeren officieel de sleutel voor hun nieuwe appartement. Deze dag is bedoeld om een kijkje te nemen en het huis op te meten voor vloerbedekking en gordijnen. Desondanks is dit voor vader Ton een emotionele dag. "Dat hij er niet meer is, na 25 jaar, kan ik mij niet goed voorstellen. Ik denk dat het leeg zal zijn in huis."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Van restaurant tot IT-bedrijf: dit zijn de faillissementen van Flevolandse bedrijven
FLEVOLAND • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariVlak voor corona besloot de nieuwe eigenaar van 't Huus van Guus zijn restaurant in Zeewolde te verbouwen, maar door de crisis moest het bedrijf lange tijd dicht. Daardoor liep het bedrijf veel inkomsten...
-
Jeugdcel voor 'zwaardgevecht' met machete en keukenmes
ALMERE • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariDe 19-jarige Jaïr C. uit Helmond is dinsdag veroordeeld tot 60 dagen jeugdcel, waarvan 47 voorwaardelijk. De jongen had vorig jaar april in de A. Roland Holststraat in Almere iets wat leek op een middeleeuws...
-
'Solo-actie' van wethouder jeugdzorg oogst kritiek en bijval van gemeenteraad
LELYSTAD • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariFelle kritiek, maar ook bijval. Dat kreeg de Lelystadse wethouder Annemieke Messelink dinsdagavond tijdens een commissievergadering over haar aanpak van de jeugdzorg. Diverse partijen staan achter de...