Prijzig Flevolands Floriadegebouw lekte al na een paar jaar

ALMERE • Zo 13 oktober 2024 | 16:37 • Zondag 13 oktober 2024 | 16:37

Het gebouw Food Forum van de provincie Flevoland dat is gebouwd op het Floriadeterrein in Almere is de afgelopen weken in de steigers gezet om mankementen op te lossen. Door het toepassen van een lemen gevelbekleding ging het gebouw, dat er pas sinds eind 2021 staat, lekken. De betrokken partijen zijn niet echt duidelijk over wat er precies mis was. De opdrachtgever, de provincie, wijst naar de aannemer. Die zegt op zijn beurt dat de lemen gevelbekleding onvoldoende is geïnspecteerd.

Alle betrokken partijen waren lovend toen het circulaire gebouw op het Floriadeterrein werd opgeleverd. Op de website van Techniek Nederland stond: "Het Flevolandse Paviljoen is een van de absolute eyecatchers. Niet alleen door de vormgeving, maar ook door de uitvoering. Food Forum is zoveel mogelijk gebouwd volgens de principes van circulair bouwen. Bij het ontwerp en de uitvoering is maximaal rekening gehouden met demontage en hergebruik aan het einde van de levensduur. De aannemer zorgde dat het pand ook in de gebruiksfase zeer toekomstbestendig is."

'Negatieve impact op de gevel'
Maar zo toekomstbestendig blijkt het gebouw niet te zijn. Een woordvoerder van de provincie: "Na oplevering is gebleken dat de dakrand niet voldeed waardoor er lekkage is ontstaan. Dit had een negatieve impact op de afwerking van de gevel. Hierover was een geschil met de aannemer hetgeen in ons voordeel is beslecht, waarbij het herstel voor de aannemer is. Het herstel heeft de provincie dus niets gekost."

In een verhaal op Architectenweb.nl kwam Architectenbureau DoepelStijkers aan het woord: "De leemgevel is gecombineerd met cellulose-isolatie en CLT-binnenwanden; alle hernieuwbare materialen, die de vochtbalans op een natuurlijke manier reguleren. Dat geeft Food Forum een gezonder binnenklimaat dan een regulier gebouw".

'Regenjas van leem'
Het architectenbureau is nu wat minder spraakzaam. Een medewerker vertelt dat het om een experimenteel gebouw gaat met een ademende regenjas van leem. "Maar die leem is niet goed aangebracht", zegt hij in eerste instantie. Later belt hij terug met de mededeling dat het architectenbureau eerst overleg moeten voeren met de opdrachtgever, de provincie, voordat ze een officiële reactie geven. Er wordt toegezegd dat de architect terugbelt. Maar dat gebeurt - ook na een herinnering - niet.

Nietszeggende antwoorden
Als we hoofdaannemer SPIE om opheldering vragen over wat er is gebeurd, worden er een paar nietszeggende antwoorden gestuurd. SPIE wil ook niet vertellen wat de hersteloperatie heeft gekost en wat de precieze oorzaak was. Alleen al het gebouw in de steigers zetten kost gauw tienduizenden euro's. SPIE wil wel kwijt dat: "De gevel van dit gebouw is opgebouwd van leem, dit is een duurzame gevelbekleding. De natuurlijke materialen dienen regelmatig geïnspecteerd en onderhouden te worden. Dit is onvoldoende gebeurd."

Prijzig gebouw
Het Food Forum heeft de provincie ruim 4,4 miljoen euro gekost. Aanvankelijk was er in 2014 een miljoen euro voor uitgetrokken, maar dat werd gaandeweg meer. Het gebouw wordt nu gebruikt als een dependance van het provinciehuis. Tijdens de Floriade werd er door chefkok Sharon de Miranda gezond voedsel van Flevolandse bodem – het menu voor de toekomst - bereid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel