Floriade-paviljoen Food Forum blijft voorlopig eigendom provincie

ALMERE • Ma 9 oktober 2023 | 8:25 • Maandag 9 oktober 2023 | 8:25

De provincie weet nog niet precies hoe lang zij eigenaar wil blijven van het Food Forum. Dit is het gebouw dat tijdens de Floriade in Almere dienst deed als paviljoen van Flevoland. Waarschijnlijk blijft het pand tot 2030 in eigendom en beheer van de provincie.

Het is deze maandag precies een jaar geleden dat de wereldtuinbouwtenstoonstelling Floriade de poorten sloot. Het Food Forum is één van de weinige gebouwen die na de expo op het terrein is blijven staan. Het pand staat naast de Aeres Hogeschool.

Koken met Sharon de Miranda
Tijdens de Floriade verzorgde topkok Sharon de Miranda er kookworkshops met gebruik van Flevolandse ingrediënten. In het Food Forum werd vooral getoond welk voedsel er allemaal in Flevoland wordt verbouwd. Bezoekers konden er met een speciale bril op een virtuele ballontocht over de provincie maken.

Sharon de Miranda

Nog tot eind augustus van dit jaar heeft de provincie zaaltjes in het gebouw verhuurd. Ook was het restaurant geopend, om ter plekke te eten of om af te halen. Hoewel het uitbaten van een horecagebouw geen taak is van de provincie, hoorde het in dit geval bij de opzet van de Floriade, vertelt BBB-gedeputeerde Jan Klopman.

Foto van Johannes Dalhuizen

In de nieuwe opzet, sinds september, dient het gebouw als innovatiepaviljoen en dependance van het provinciehuis. Over de exacte invulling wordt nog nagedacht, maar Klopman zegt dat Sharon de Miranda er opnieuw workshops zal houden, ditmaal rond het thema 'voedsel- en eiwittransitie'. Eiwittransitie is de overstap op het gebruik van eiwitten die minder belastend zijn voor natuur en milieu.

Food Forum kostte provincie 4,4 miljoen
Het Food Forum heeft de provincie ruim 4,4 miljoen euro gekost. Aanvankelijk was er in 2014 een miljoen euro voor uitgetrokken, maar dat werd in 2017 verhoogd tot drie miljoen. Voor tegenvallers werd nog eens een miljoen ingeboekt. Eind 2021 bleek dat de bouw voor de provincie nog eens ruim vier ton duurder uitpakte.

Bouw paviljoen kostte ruim 4,4 miljoen

Eerder dit jaar zei de provincie dat werd overwogen om het gebouw van architectenbureau Doepel Strijkers te verkopen of te verhuren. Volgens gedeputeerde Klopman is verkoop voorlopig niet aan de orde. Het plan is nu om het gebouw tot 2030 in eigendom te houden. Gedeputeerde Staten komt volgend jaar met een voorstel voor de toekomst.

In de vorige week gepresenteerde begroting voor 2024 zegt de provincie dat het waarschijnlijk voordeliger is om met verkoop te wachten tot 2030. Indien Flevoland het gebouw tot die tijd volledig in eigen beheer houdt, hoeft de provincie waarschijnlijk geen btw over de bouwkosten te betalen.

Mocht wel eerder tot verkoop worden besloten en levert dit minder op dan de 3,3 miljoen euro die het Food Forum nu nog waard is, dan heeft de provincie 1,3 miljoen euro achter de hand om een lagere opbrengst op te vangen.

Bijna tien miljoen geïnvesteerd in de Floriade
Omdat het pand op termijn weer wordt verkocht, heeft de provincie de kosten van het Food Forum nooit meegeteld in de Flevolandse bijdrage aan de Floriade.

In totaal heeft de provincie sinds 2012 een kleine tien miljoen euro in het evenement gestoken. Hiervan ging vier miljoen naar culturele activiteiten van artiesten tijdens de Floriade en naar activiteiten op het gebied van duurzaamheid, attracties en innovatie.

Voor een kleine vier miljoen euro zijn op het Floriade-terrein vier bruggen aangelegd, die met vernieuwende technieken zijn ontworpen en gebouwd. Deze bruggen blijven liggen voor de toekomstige woonwijk Hortus. Voor vernieuwing van de Flevolandse economie via de Floriade is twee miljoen euro uitgetrokken.

Een half miljoen euro is overgehouden. De provincie wil dit geld beschikbaar houden voor kennis en vernieuwende projecten, die voortborduren op de gedachte van de Floriade.

In de tien miljoen voor de Floriade telt de provincie niet de kosten mee die de ambtelijke organisatie voor het project heeft gemaakt. Over de afgelopen elf jaar gaat dit naar schatting om 1,7 miljoen euro.

Ook niet meegerekend, is 4,5 ton die vanuit de provincie en de ontwikkelingsmaatschappij Horizon in activiteiten voor ondernemers zijn gestoken. Verder is 39.000 euro uitgegeven aan een regeling waarmee Flevolanders met korting een Floriadepas konden kopen voor onbeperkt toegang tot de expo. De provincie had hier vier ton voor gereserveerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel