Meer tijd nodig voor Nieuwe Natuur Schokland, aanleg nog niet begonnen

SCHOKLAND • Za 12 oktober 2024 | 13:24 • Zaterdag 12 oktober 2024 | 13:24

De komst van een natuurgebied ten zuiden van Schokland loopt vertraging op. Dat meldt Flevo-landschap. Het project Nieuwe Natuur Schokland had dit jaar klaar moeten zijn, maar de aanleg is nog niet begonnen. Dat komt omdat onderzoeken langer duren dan verwacht.

Tussen de zuidpunt van Schokland en de Ramsweg moet een natuurgebied van 200 hectare komen. Het project is bedoeld om de archeologische vondsten in de bodem beter te bewaren. Zo is vernatting van de top en flanken van de ondergrondse rivierduin nodig via ondiepe greppels.

Het beoogde gebied

Volgens Flevo-landschap komen de onderzoeken om te komen tot het gebied erg nauw. "We hebben te maken met de unieke situatie van bescherming van werelderfgoed", zegt een woordvoerder. "Deze vernatting is bedoeld om archeologische waarden te behouden. Dan moet je ook zorgen dat je die archeologische waarden niet schaadt. Het moet zorgvuldig."

Wanneer het natuurgebied kan worden aangelegd, is nog niet duidelijk. Zo moet ook nog een bestemmingsplanwijziging volgen. Flevo-landschap zegt dat dergelijke vertraging vaker voorkomt bij dergelijke, grote projecten. Gevolgen voor de archeologische sporen in de grond zijn er niet, aldus de natuurorganisatie.

Het project Nieuwe Natuur Schokland is een initiatief van Flevo-landschap en de gemeente Noordoostpolder, samen met Waterschap Zuiderzeeland. Zij willen de ene helft van het gebied inrichten in vochtig weidevogelgrasland en flora- en faunarijk grasland, op het andere deel komt de akkerbouw ten dienste te staan van bodem en natuur. Dat heet 'regeneratieve landbouw'. De nieuwe natuur moet ervoor zorgen dat de archeologische vondsten in de bodem niet uitdrogen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel