Inloopbijeenkomst over nieuwe natuur bij Schokland goed bezocht

SCHOKLAND • Wo 14 december 2022 | 6:13 • Woensdag 14 december 2022 | 6:13

Tientallen belangstellenden hebben dinsdagavond een inloopbijeenkomst over een plan voor nieuwe natuur bij werelderfgoed Schokland bezocht. Tussen de zuidpunt van het voormalig eiland en de Ramsweg moet een natuurgebied van 200 hectare komen. Op de bijeenkomst waren de eerste schetsen te zien, inspraak voor omwonenden volgt nog.

Doel van het plan voor nieuwe natuur bij Schokland is om archeologische vondsten in de bodem beter te kunnen bewaren. Het gaat om sporen van bewoning die tot wel meer dan 10.000 jaar teruggaan, zoals bijvoorbeeld visnetten. Yvonne de Hilster van het Flevo-landschap: "Dat mag niet uitdrogen en dat dreigt nu wel te gebeuren. Dan vergaat het. Door het vochtiger te maken, behouden we de archeologie."

Vernatting
Voor de bescherming van de bodemarcheologie is vernatting van de top en flanken van de ondergrondse rivierduin nodig. Dat kan bovenlangs via ondiepe greppels. Het grondgebruik wijzigt hier in vochtig weidevogelgrasland en flora- en faunarijk grasland. Op de andere helft van het gebied komt de akkerbouw ten dienste te staan van bodem en natuur, via regeneratieve landbouw. De vernatting heeft geen effect op aangrenzende percelen, zou zijn gebleken uit een veldproef.

Het project Nieuwe Natuur Schokland is een gezamenlijk initiatief van het Flevo-landschap en de gemeente Noordoostpolder. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Programma Nieuwe Natuur van de provincie Flevoland. UNESCO besloot in 1995 om Schokland en omgeving de status van werelderfgoed te geven. De gemeente wil het gebied beter beschermen. "Er liggen hele mooie archeologische vondsten in het zuiden van Schokland", zegt Ellentrees Müller van de gemeente. "Dat is altijd beschermd geweest door het water. Daarna is het land geworden en nu wordt het bedreigd. Daarom moeten we ingrijpen om het te beschermen."

De gemeenteraad moet het bestemmingsplan wijzigen om de nieuwe natuur mogelijk te maken. Dat moet in de loop van volgend jaar gebeuren, zegt Flevo-landschap. In 2024 zou het nieuwe natuurgebied klaar moeten zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel