Verhit raadsdebat over preventief fouilleren: 'Dit loopt totaal uit de hand'
Almeerse raadsleden botsten donderdagvond tijdens een debat over preventief fouilleren. Sommige raadsleden vrezen dat het uit voorzorg controleren van voorbijgangers op wapens leidt tot etnisch profileren, waarbij de controles niet willekeurig zijn maar op basis van vooroordelen over bijvoorbeeld uiterlijk of huidskleur worden gedaan.
Vooral GroenLinks en de PvdA reageerden negatief op het voorstel van de PVV en de VVD om de politie in het stadscentrum van Almere toestemming te geven voor preventief fouilleren. "Preventief fouilleren is een maatregel waarbij er een groot risico op etnisch profileren is", zegt Shadi Nikshomar van GroenLinks. Ze zegt dat uit onderzoek blijkt dat jongeren met een migratieachtergrond veel vaker worden aangesproken tijdens politiecontroles. "We moeten ook opkomen voor de veiligheid van die Almeerders."
Lesley van Hilten van de VVD benadrukt dat er simpelweg jongeren met wapens rondlopen, ongeacht wat hun afkomst is. "Deze wapens moeten van straat en daar biedt preventief fouilleren een mogelijkheid toe." De VVD kaartte het onderwerp met de PVV aan naar aanleiding van een recent incident waarbij een moeder in het stadscentrum mishandeld werd.
Het debat werd zo fel gevoerd dat de voorzitter op een gegeven moment ingreep om te voorkomen dat het ontspoorde. "Dames en heren, dit loopt totaal uit de hand en is volledig respectloos richting de voorzitter. Ik denk niet dat we zo met elkaar om moeten gaan."
'Groepsgerichte aanpak'
Het voorstel kon ook niet op steun van de burgemeester rekenen, al was dat om andere redenen. Van der Loo legde aan de raadsleden uit dat hij in de zomer was overgestapt van een gebiedsgerichte aanpak op een groepsgerichte aanpak van incidenten in het stadscentrum.
"We hebben heel duidelijk in beeld om welke mensen het gaat: een groep van dertien jongeren. Daar hebben we heel nauwgezet en zorgvuldig aandacht voor – tot en met huisbezoeken aan toe. Zelfs deze week was er nog een huisbezoek. En we zien dat die groepsgerichte aanpak zijn effect lijkt te hebben."
Van der Loo zegt 'een terugval van het aantal incidenten' te zien en vindt daarom preventief fouilleren niet nodig. "Er is in Almere geen aanleiding geweest om die zware maatregel van preventief fouilleren toe te passen." Wel zegt hij toe preventief fouilleren in te voeren als dat 'nuttig en nodig' is.
De PVV en de VVD legden zich uiteindelijk bij het oordeel van de burgemeester neer. De burgemeester zegde de gemeenteraad toe nog voor het eind van het jaar te informeren over het verloop en de resultaten van de groepsgerichte aanpak.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Geld voor verkeersveiligheid maatregelen in de provincie en voor gemeenten
FLEVOLAND • Vr 15 november • Vrijdag 15 novemberAls het aan minister Barry Madlener ligt, kan de Provincie Flevoland voor de komende vijf jaar 1,3 miljoen euro aanvragen bij het Rijk voor het nemen of versnellen van maatregelen voor verkeersveiligh...
-
Oekraïners kunnen vanaf maart terecht in voormalig woonzorgcentrum Wittesteijn
EMMELOORD • Vr 15 november • Vrijdag 15 novemberDe gemeente Noordoostpolder wil vanaf maart maximaal 150 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in het voormalige woonzorgcentrum Wittesteijn in Emmeloord. De Oekraïners hadden daar eigenlijk al sinds af...
-
Treinverkeer start weer op na staking verkeersleiding
ALMERE • Vr 15 november • Vrijdag 15 novemberIn een deel van Flevoland rijden vanochtend veel minder treinen. Verkeersleiders van ProRail leggen opnieuw het werk neer tussen 06.00 uur en 09.00 uur. Het gaat om de verkeersleidingsposten in Utrech...