Preventief fouilleren; moet dat in het stadshart van Almere?

ALMERE • Do 10 oktober 2024 | 16:59 • Donderdag 10 oktober 2024 | 16:59

Preventief fouilleren draagt bij aan het veiliger maken van het stadshart. Dat verwachten PVV en de VVD in Almere, die dit onderwerp op de agenda van de politieke markt hebben gezet. Donderdagavond praat de raad erover.

"Dit voorstel is naar aanleiding van een ernstig incident dat heeft plaatsgevonden in het stadshart met de mishandeling van een moeder", zegt Lesley van Hilten, fractievoorzitter van de VVD. "Wij willen dat de burgemeester dit instrument gaat inzetten".

Volgens Van Hilten zijn er groepen jongeren in Almere die onderling ruzie hebben. Sommigen dragen wapens om zichzelf te kunnen verdedigen.

Wel of niet?
Bezoekers van het stadshart reageren wisselend op het voorstel. "Ze moeten het niet doen, het is alsof het hier altijd heel erg is", zegt een jongeman.

Een andere bezoeker vindt het wel een goed idee. "Ze mogen best in mijn tas kijken, het is voor ieders veiligheid", is zijn reactie.

"Er zijn jongeren die hier met een vuurwapen rondlopen", zegt een ander. Hij is een groot voorstander om preventief fouilleren in te voeren.

Incidenten voorkomen
Eerder gaven de politie, de burgemeester en het Openbaar Ministerie aan geen reden te zien om preventief fouilleren in te voeren.

Van Hilten zegt dat politieagenten op straat daar heel anders over denken. Ze zouden zelf aangeven dat ze veel meer kunnen doen als ze jongeren preventief mogen fouilleren.

De burgemeester kan een gebied aanwijzen waar extra regels voor veiligheid gelden. Zo'n regel zou preventief fouilleren kunnen zijn. "Dit is niet iets unieks, andere steden doen het al", zegt de politica.

Van Hilten noemt Amsterdam, Rotterdam en Dordrecht, maar ook Vlissingen. "Wat zij zien is dat ze daar veel meer wapens van de straat krijgen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel