In de nacht voetballen op het Meerpaalplein: omwonenden zijn er klaar mee

DRONTEN • Do 10 oktober 2024 | 5:11 • Donderdag 10 oktober 2024 | 5:11

Midden in de nacht voetballen op het plein, schreeuwen of het afsteken van vuurwerk; het zorgt er bij sommige bewoners van De Rede in Dronten voor dat ze niet meer de straat op durven.

Anke en Gerard de Kievit wonen al tien jaar aan het Meerpaalplein maar de laatste twee jaar met minder plezier. Er is zoveel overlast dat ze er wakker van liggen. "Het gaat vaak door tot drie uur 's nachts."

De overlast komt vooral van jeugd die rondhangt op het plein zegt Anke. "Oudere mensen durven hier bijna niet meer te komen omdat ze bang zijn. Of om omver gereden te worden door fatbikes, dat is ook een probleem."

Handtekeningen
Anke en Gerard stelden een brief op aan de gemeente en van de 42 appartementen aan het plein hebben 38 bewoners de brief ondertekend. Eén belangrijke handtekening ontbreekt, namelijk die van burgemeester Gebben, die volgens de bewoners zelf ook in het appartementencomplex woont.

Of de burgemeester ook overlast ervaart weten Anke en Gerard niet, ze hebben Gebben niet om een handtekening gevraagd. Volgens de bewoners van De Rede is hij er namelijk vaak niet in de weekenden, dus heeft hij er ook minder last van.

In de brief vragen de omwonenden van het Meerpaalplein om een samenscholingsverbod vanaf 23.00 uur. Op die manier kunnen volgens hen handhavers of de politie optreden tegen de groepen die rondhangen op het plein.

Niet nieuw
Klachten over overlast op het plein zijn niet nieuw, vorig jaar werden er nog vragen over gesteld door de politieke partij Leefbaar Dronten. De gemeente gaf toen aan dat de overlast zich ontwikkelt met golfbewegingen en dat de overlast zich regelmatig verplaatst.

Eén van de vragen die door Leefbaar Dronten werd gesteld ging over welke stappen werden ondernomen om de openbare orde en veiligheid te handhaven. De gemeente gaf daarop aan dat als het hangen gepaard gaat met overlastgevend gedrag er ingegrepen moet worden.

Niet altijd mogelijk
Tegelijkertijd is dat niet altijd mogelijk. Volgens de gemeente werken handhavers 's avonds laat niet op straat omdat ze niet over 'geweldsmiddelen' beschikken. Daarom kan alleen de politie reageren op overlastmeldingen, maar die heeft daar te weinig mensen voor.

Anke, Gerard en de andere bewoners nemen daar geen genoegen meer mee. "We wisten dat als we in de stad aan een plein zouden wonen soms overlast zouden ervaren. Van de horeca of de festiviteiten. Maar niet dit. En het wordt steeds erger, dus het is tijd voor actie."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel