Lelystadse wethouder wil ondernemers Horecapleintje zekerheid over toekomst geven

LELYSTAD • Wo 9 oktober 2024 | 11:48 • Woensdag 9 oktober 2024 | 11:48

De Lelystadse wethouder Dennis Grimbergen wil nog dit jaar persoonlijk in gesprek met de pandeigenaren en ondernemers van het Horecapleintje over hun toekomst. De gesprekken moeten uiteindelijk alle partijen zekerheid geven.

Dat zei de wethouder dinsdagavond tijdens een vergadering van de raadscommissie over de horecavisie voor Lelystad.

In de visie schrijft de gemeente hoe zij de toekomst van de horeca in de stad ziet. Het huidige college van burgemeester en wethouders bevestigt de voorkeur van eerdere colleges dat de horeca wordt geconcentreerd rond het Theaterkwartier in het stadshart en bij Bataviahaven. En op termijn dus niet meer aan het Horecapleintje.

In 2013 heeft het toenmalige college het bestemmingsplan zodanig gewijzigd, dat er op het pleintje na een jaar leegstand van een horecapand geen nieuwe nachthoreca terug mag komen.

Alleen daghoreca of woningen zijn toegestaan. Enkele ondernemers hebben dat sterfhuisbeleid jaren later aangevochten en zijn deels financieel door de gemeente gecompenseerd.

Sterfhuisbeleid
Het sterfhuisbeleid uit 2013 achtervolgt de ondernemers nu opnieuw, nu de gemeenteraad de nieuwe horecavisie moet vaststellen.

Ondernemer Roos van Rooijen zei namens diverse collega's tegen de raadscommissie dat zij sinds 2013 niks meer kunnen. "We mogen onze zaak van de gemeente niet verkopen. We kunnen niks meer ondernemen", aldus Van Rooijen. Dat raakt hen financieel, omdat voor verschillende ondernemers verkoop van hun zaak hun pensioen moet opleveren.

Perspectief
Voor dat argument is wethouder Grimbergen gevoelig. Hij wil de ondernemers zekerheid bieden. Daarvoor wil hij in gesprek met de eigenaren van de horecapanden, met wie in het verleden al wel eens is gesproken. Met de ondernemers zelf zijn die gesprekken er blijkbaar nooit geweest.

Zodra de raad volgende week de horecavisie heeft vastgesteld, wil Grimbergen afspraken inplannen. Gesprekken zouden dan uiterlijk begin volgend jaar tot duidelijkheid moeten leiden over de voorwaarden waaronder ondernemers hun bedrijf kunnen beëindigen of verplaatsen en eigenaren de panden kunnen verkopen.

Verhuizing bespreekbaar
Hoewel ondernemers enkele jaren terug tegen verplaatsing van het Horecapleintje naar het nieuwe Theaterkwartier waren, is verhuizing nu bespreekbaar. "We staan er voor open, maar dan moet ik wel mijn zaak kunnen verkopen," aldus Van Rooijen.

Wethouder Grimbergen benadrukte dat de gemeente niemand gaat dwingen om te vertrekken van het Horecapleintje. "We gaan niemand wegpesten. Dat kan ook niet, want iemand heeft een zaak. We willen met gesprekken mensen perspectief verkennen. Een optie is om te stoppen, een zaak te vervreemden (van eigenaar doen wisselen - red) of door een pand een andere bestemming te geven."

Raadsfracties
De meeste raadsfracties staan positief over de poging om er met gesprekken uit te komen, maar dan moeten de ondernemers er ook echt bij worden betrokken en niet slechts de eigenaren. De PVV is uitsluitend voor verhuizing als die op vrijwillige basis gebeurt. De partij kondigde aan volgende week met een motie te komen, die het college opdraagt om uiterlijk in het tweede kwartaal met duidelijkheid te komen.

Mooi Lelystad en GroenLinks steunen verplaatsing van het Horecapleintje naar het Theaterkwartier, maar alleen na goed overleg. "Mooi dat ondernemers open staan voor verhuizing. Laten we tot elkaar komen," aldus Mooi Lelystad. De VVD gaf aan niet per definitie voorstander te zijn van de sterfhuisconstructie zoals die nu bestaat. Wellicht is een andere oplossing mogelijk.

PVV en Leefbaar Lelystad vinden als enige partijen dat het Horecapleintje moet blijven bestaan. "Het Horecapleintje is een begrip. Het ligt op 200 meter van het Theaterkwartier en maar deel uit van het stadshart. Wij denken dat beiden goed samen kunnen," aldus Leefbaar-raadslid Wim Botter.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel