Vrouw beroofd van trouwringen overleden man en ouders, OM eist 15 maanden cel

BIDDINGHUIZEN • Wo 9 oktober 2024 | 11:45 • Woensdag 9 oktober 2024 | 11:45

"Een misselijkmakend feit." Zo omschreef de officier van justitie dinsdag de babbeltruc waarmee de 25-jarige Rotterdammer L.A. een 80-jarige vrouw uit Biddinghuizen thuis beroofde van al haar sieraden ter waarde van 11.600 euro. Hij eiste vijftien maanden cel tegen hem, waarvan vijf voorwaardelijk. En vond een schadevergoeding van 16.000 euro op zijn plaats voor het slachtoffer.

Het gebeurde allemaal op 24 juni. A. deed zich voor als een nepagent tegenover de hoogbejaarde vrouw. Zij was die dag opgebeld met de mededeling dat er in haar buurt was ingebroken en dat de daders nog vrij rondliepen.

De beller deed zich voor als iemand van de politie en meldde het slachtoffer dat er een agent langs zou komen om haar sieraden op te halen. Om de oplichting geloofwaardiger te laten lijken, kon het slachtoffer vragen naar het dienstnummer van de agent.

Vrouw raakt sieraden bijeen
Terwijl A. vanuit Rotterdam met twee vrienden in de auto stapte en richting Biddinghuizen vertrok, raapte de vrouw al haar sieraden bijeen, deed die in een tasje en legde het klaar voor de 'agent'. Bij de sieraden zaten onder meer de trouwringen van haar overleden man en ouders.

Toen er een uur later werd aangebeld bij de Biddinghuizense woning, deed het nietsvermoedende slachtoffer open. Nadat ze zijn dienstnummer had gecontroleerd, overhandigde ze A. vol vertrouwen het tasje met haar kostbaarheden.

250 euro
De Rotterdammer reed vervolgens met zijn vrienden richting Amsterdam, waar hij de sieraden aan anderen gaf. In ruil kreeg hij 250 euro voor zijn inzet. Dankzij camerabeelden en oplettende buurtbewoners kon hij uiteindelijk worden aangehouden.

"Het misselijkmakende aan zo’n oplichting, is dat het gaat om kwetsbare mensen", zei de aanklager tijdens de rechtszitting. "In dit geval ging het om een hoogbejaarde vrouw die de politie nog blind vertrouwt. Dat vertrouwen is na de oplichting weg. Het slachtoffer is angstig en voelt zich thuis niet meer veilig. En dat alles voor 250 euro."

Berouw in rechtszaal
A. toonde veel berouw in de rechtszaal. Vooral het feit dat de vrouw zoveel verdriet had om het verlies van de trouwring van haar man, greep hem aan. "Ik vind dat heel erg", zei hij. Maar wie hem de opdracht had gegeven en aan wie hij de sieraden in Amsterdam had overhandigd, wilde hij niet zeggen.

De Rotterdammer zat 65 dagen in voorarrest. Volgens zijn advocaat heeft hij zijn lesje geleerd. Zij pleitte dan ook voor een celstraf gelijk aan de tijd die hij al had uitgezeten. Maar als het aan de officier ligt, verdwijnt hij toch wat langer achter de tralies.

De uitspraak is over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel