Carlos en Linda wíllen een tiny house kopen, maar de grond is te duur

LELYSTAD • Wo 9 oktober 2024 | 7:33 • Woensdag 9 oktober 2024 | 7:33

Carlos van Hamme ziet het al helemaal zitten: Eén tiny house voor hemzelf, nog één voor zijn kinderen en een derde voor de ouders van zijn vriendin Linda. En dat alles op de plek waar hij graag wil wonen: Lelystad.

Maar de voorwaarden waaronder de gemeente Lelystad kavels voor tiny houses aanbiedt, zijn wat hem betreft net iets te streng. Zonde, vindt hij.

Kleine huizen, grote kavels
Het probleem zit 'm in het formaat van de kavels. Die zijn tussen de 350 en 500 vierkante meter. Ruimte genoeg voor drie tiny houses, zou je zeggen, maar er mag maar 50 vierkante meter bebouwd worden. "Op de rest mag je wortels gaan planten, denk ik."

Maar lang niet iedereen zit te wachten op zo'n grote tuin, denkt Carlos. "Mijn schoonouders bijvoorbeeld, die willen juist geen tuin meer. Maar als ze een tiny house willen kopen, moeten ze juist een grote tuin erbij nemen. Dat kunnen die mensen niet meer aan."

Lees ook: Waarom zijn er geen kopers te vinden voor tiny houses in Lelystad?

Nog niks verkocht
Carlos is niet de enige die moeite heeft met de Lelystadse voorwaarden voor een tiny house. Al sinds 2022 kan er op de kavels worden ingeschreven, en ze liggen ook regelmatig onder optie, maar verkocht is er nog geen één.

"Het is gewoon veel te duur voor mensen, en niet realistisch. Dat zeggen makelaars hier in Lelystad ook. Niemand zit hierop te wachten", zegt Carlos. Voor hem is de oplossing simpel: de gemeente kan de kavels opsplitsen, of toestaan dat er meerdere woningen op één kavel worden gebouwd.

Carlos is zelf groot voorstander van de tiny-house-movement, en wil graag ook anderen helpen aan hun kleine droomhuis. Hij denkt niet dat de gemeente expres aan het tegenwerken is, maar vindt wel dat er goed geluisterd moet worden naar de wensen van toekomstige bewoners: "Lelystad is een nieuwe stad, en we willen graag dat ook een nieuwe generatie hier kan gaan wonen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel