Waarom zijn er geen kopers te vinden voor tiny houses in Lelystad?

LELYSTAD • Vr 27 september 2024 | 20:10 • Vrijdag 27 september 2024 | 20:10

Het staat al jaren op de planning: tiny houses in Warande. Toch wil het project, ondanks een groot woningtekort, niet van de grond komen. Makelaars in Lelystad begrijpen wel waarom: het is simpelweg te duur.

De afgelopen jaren is de vraag naar compacte woningen alleen maar toegenomen. Ze zijn vaak duurzamer, milieuvriendelijker en goedkoper. In de acht jaar sinds de tiny house zijn intrede deed, zijn er in Nederland 89 woonlocaties gebouwd, waarvan acht in Flevoland.

Één van die locaties is Klein Nooten in Warande. Daar heeft de gemeente kavels voor negen vrijstaande tiny houses en één twee-onder-een-kap tiny house. Vanaf 2018 zijn er al plannen, maar vorig jaar bleek na meerdere pogingen, dat er te weinig belangstelling is.

Veel voor weinig
Dat er weinig interesse is, vinden meerdere makelaars uit Lelystad niet zo gek. Normaal gesproken zijn tiny houses populair, omdat ze een stuk minder geld kosten dan een reguliere woning.

Toch moet je in Lelystad flink de portemonnee trekken als je kleiner wil wonen. De prijzen voor de kavels lopen uiteen van 167.000 tot 250.000 euro. Een kant-en-klaar tiny house kost, afhankelijk van de grootte, tussen de 30.000 en 100.000 euro. Daarnaast is het lastig om er een hypotheek voor te krijgen, aangezien er weinig hypotheekverstrekkers zijn die tiny houses financieren.

Bij het winkelend publiek in het Lelycentre vallen de hoge prijzen allesbehalve in de smaak. "Dat vind ik een beetje buiten proportie", zegt een mevrouw die haar boodschappen komt doen. Een andere mevrouw valt bijna van haar scootmobiel als ze de prijs hoort. "Schrikbarend. Zeker met goud belegd ofzo."

Toekomst tiny house onzeker
Omdat de verkoop van de tiny houses stroef verloopt, wil de gemeente kijken naar andere opties. Zo kan de gemeente een projectontwikkelaar inschakelen, de kavels opdelen of overgaan tot reguliere woningbouw.

Kortom: er wordt over een oplossing nagedacht, maar voorlopig komen er nog geen tiny houses bij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel