Almeerder jaren de cel in voor brute overval op juwelier in Bilthoven

ALMERE • Di 8 oktober 2024 | 21:45 • Dinsdag 8 oktober 2024 | 21:45

De 19-jarige R.B. uit Almere is veroordeeld tot vier jaar cel voor een gewelddadige overval op juwelier Hogenboom Bogers Fine aan de Vinkenlaan in Bilthoven. De officier van justitie had vijf jaar tegen hem geëist.

De rechtbank acht B. schuldig aan een "zorgvuldig geplande overval", december 2023, een week voor kerst. Hij is volgens de rechters degene die de vijf andere betrokkenen aanstuurde.

B. liep in twee proeftijden van andere geweldsdelicten toen hij de overval pleegde, daarom vindt de rechtbank een nieuwe voorwaardelijke straf niet zinvol. Vanwege die twee proeftijden moet hij in totaal bijna tien maanden extra uitzitten, bovenop de nieuw opgelegde straf.

Andere overvallers
De strafzaak tegen de Almeerder werd apart van de andere overvallers behandeld. Deze vijf, allemaal uit Almere, zijn volgens het jeugdstrafrecht veroordeeld en kregen tussen de twee maanden en driehonderd dagen jeugddetentie opgelegd, waarvan een deel van de straf voorwaardelijk wel is.

Daarnaast moeten zij zich houden aan een lijst van bijzondere voorwaarden en zal de Reclassering zich intensief met hen gaan bemoeien. Ook heeft de rechtbank alle verdachten een verbod opgelegd om contact met elkaar te zoeken en moeten zij de twee slachtoffers met rust laten.

Twee minderjarige verdachten kregen naast de celstraffen nog een taakstraf opgelegd omdat zij betrokken waren bij in totaal bij vier gewelddadige overvallen in Almere. De een kreeg tachtig uur de ander veertig.


Vitrines kapotgeslagen
Op 13 december 2023 werd er in de middag aangebeld bij de Bilthovense juwelier. Toen een van de aanwezigen de deur opendeed, werd zij direct naar achteren geduwd. Drie jongens stormden de winkel binnen. Een sloeg alle vitrines kapot met een hamer. "Steentjes, steentjes, geld", riep een ander en bedreigde de juwelier een mes. In totaal werd er voor 150.000 euro aan sieraden meegenomen.

B. was zelf niet binnen tijdens de overval, maar stond op de uitkijk. Vier overvallers werden met de hulp van omstanders snel aangehouden. De enige vrouwelijke medeverdachte was al weg met een auto. Zij werd later gearresteerd, net als B..

Voorverkenning
De hoofdverdachte heeft lange tijd in Bilthoven gewoond en kende daar de weg. Voorafgaand aan de overval heeft hij video’s gemaakt van de omgeving en aan de anderen looproutes aangegeven vanaf het station, schrijft de rechtbank in haar vonnis. Uit chatberichten blijkt dat de organisatie in zijn handen was. B. heeft dit steeds ontkend.

De twee juweliers Heleen Hoogenboom en Sanne Bogers lieten tijdens de rechtszaak eerder een slachtofferverklaring voorlezen. Zij wezen erop dat zij hun zaak zorgvuldig hebben opgebouwd en dat die in iets meer dan twee minuten werd geruïneerd door de overvallers.

De overvallers moeten hen smartengeld betalen, oordeelden de rechters. De bijna 35.000 euro aan schade die de winkel opliep, vergoedt de verzekering.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel