Vijf jaar cel tegen hoofdverdachte juwelenroof geëist, taakstraffen tegen handlangers

ALMERE • Wo 4 september 2024 | 7:14 • Woensdag 4 september 2024 | 7:14

Tegen een 19-jarige Almeerder is dinsdag vijf jaar celstraf geëist. Hij wordt gezien als de hoofdverdachte van de overval op een juwelier in Bilthoven vorig jaar december. Volgens de officier van justitie is hij het brein achter de brutale roof, waarbij voor 150.000 euro aan sieraden werd meegenomen. Hij zou ook de overvallers hebben geronseld, onder wie meerdere minderjarige Almeerders.

Het is rond kwart voor twee in de middag als er die woensdag, twee weken voor kerst, wordt aangebeld door een jonge vrouw bij de juwelier aan de Vinkenlaan. Wanneer een medewerkster de deur opent wordt zij direct door de vrouw naar achteren geduwd. De overval is begonnen.

'Steentjes, steentjes, geld'
Drie jongens stormen vervolgens de winkel binnen. Een slaat alle vitrines met een hamer kapot. "Steentjes, steentjes, geld", roept een ander en bedreigt de juwelier met een mes. De hoofdverdachte zit volgens de openbaar aanklager al die tijd op de uitkijk.

De overvallers slaan op de vlucht met voor 1,5 ton aan sieraden. Met behulp van omstanders weet de politie vier verdachten snel aan te houden. De vrouwelijke verdachte uit Amsterdam was op dat moment al weg. Zij werd uiteindelijk opgespoord via de Nederlandse Spoorwegen dankzij gegevens van haar OV-chipkaart.

Beraamd vanuit een schuur
De Almeerse hoofdverdachte heeft lange tijd in Bilthoven gewoond en zou naar eigen zeggen om die reden gevraagd zijn om 'mee te helpen' met de overval, bekende hij later. Hij liep op dat moment in de proeftijd van twee veroordelingen voor geweldsdelicten. Wie hem gevraagd heeft om mee te doen aan de overval, heeft hij nooit willen vertellen. Ook in de rechtszaal liet hij daar dinsdag niets over los.

De officier van justitie is ervan overtuigd dat het hele plan uit zijn koker kwam. Tientallen chatberichten zouden dat beeld bevestigen. De overval zou zijn beraamd vanuit een schuur aan de Pandabeerstraat in Almere Buiten.

De Amsterdamse, die via school in contact kwam met de hoofdverdachte en een medeverdachte uit Almere, bekende mee te hebben geholpen. Haar motief? Ze had geld nodig. De Almeerse medeverdachte bekende zijn aandeel ook. Hij kreeg naar eigen zeggen een hamer om de vitrines bij de juwelier kapot te slaan.

Jeugddetentie en taakstraf
Tegen de Amsterdamse verdachte eiste de officier dinsdag twee maanden jeugdcel en tegen Almeerder, die ook een zedenmisdrijf zou hebben gepleegd, vijf maanden jeugdcel waarvan een maand voorwaardelijk. De twee zouden ook een taakstraf moeten krijgen van vijftig uur. Met deze straf hoeven zij niet terug naar de gevangenis, omdat ze die tijd al in voorarrest hebben gezeten.

De eigenaresse van de juwelierszaak liet een slachtofferverklaring voorlezen. Zij wees erop dat ze haar zaak zorgvuldig heeft opgebouwd en dat die in iets meer dan twee minuten werd geruïneerd. De bijna 35.000 euro schade die de winkel opliep en de kosten van de gestolen sieraden zijn door de verzekering vergoed.

Achter gesloten deuren
De strafzaken tegen drie Almeerse medeverdachten van vijftien en zestien jaar werden afgelopen week achter gesloten deuren behandeld. Naast de overval op de juwelier zouden twee van hen ook betrokken zijn geweest bij overvallen op een snackbar, een kruidenier en een elektronicazaak. Ook zouden ze betrokken zijn geweest bij een geweldsincident in Almere.

De aanklager eiste straffen tussen de vier en acht maanden jeugddetentie en taakstraffen van 170 en 200 uur. Ook bij deze verdachten hoeven ze met deze straf niet terug naar de gevangenis. Als het aan de officier ligt, mogen de verdachten de komende tijd geen contact met elkaar hebben.

Hoge strafeis
Voor de hoofdverdachte ligt er dus een veel hogere strafeis op tafel. Dat komt niet alleen door de hoofdrol die hij volgens de aanklager heeft gespeeld, maar ook door zijn eerdere veroordelingen en dat hij nog in twee proeftijden liep, toen de overval plaatsvond. "Er moet nu worden afgerekend", concludeerde de officier.

De rechtbank doet op 8 oktober uitspraak in alle zaken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel