COA grijpt in bij noodopvang in Biddinghuizen na klachten
Het COA haalt dertig asielzoekers met een lhbtiq+-achtergrond voor hun eigen veiligheid weg uit de noodopvang in Walibi. Ze worden verplaatst naar andere locaties waar ze meer begeleiding en privacy krijgen.
De oplossing volgt op tientallen klachten van discriminatie en gevoelens van onveiligheid. Beveiligers zouden zich bijvoorbeeld racistisch hebben uitgelaten tegenover deze kwetsbare groep asielzoekers. Maar ook medebewoners zouden dat hebben gedaan tijdens het gezamenlijk eten.
Belangenorganisatie LGBT Asylum Support kreeg binnen twee weken na opening van de noodopvang al 42 klachten binnen. Die werden doorgegeven aan het COA en de verantwoordelijk staatssecretaris.
Ongeschikte locatie
Locatiemanager Elsa van der Hoek concludeert na een gesprek vorige week met de belangengroep dat haar noodopvang 'wellicht niet geschikt is voor deze doelgroep'. Van der Hoek: "Als je zoveel klachten krijgt dan moet je dat serieus nemen. En als hier COA-medewerkers of beveiligers werken die discrimineren, dan werken ze hier niet meer."
Twintig van de dertig asielzoekers zijn al overgeplaatst. Nog tien zullen voor het einde van deze week een nieuwe verblijfplek hebben. Inmiddels is er een lhbti-coördinator aangesteld om gevoelens van onveiligheid in de toekomst te voorkomen en signalen sneller op te pakken.
Er werd ook massaal geklaagd over onhygiënische voorzieningen, zoals toiletten en douches met modder. Een bedrijf maakt nu twee keer per dag schoon en ook de bewoners zelf hebben schoonmaaktaken.
Opvang extra uitgebreid
Het aantal asielzoekers bij Walibi is de afgelopen weken met 200 toegenomen naar 1450, terwijl eerst werd gesproken van een noodopvang met maximaal 1250 bewoners. "We hadden meer bedden en we hebben toestemming gekregen van de gemeente om tijdelijk hoger in te zetten, omdat de druk op opvang zo hoog is."
Met dertig FTE aan COA-medewerkers en continu tien beveiligers die tegelijk dienst hebben, verwacht de locatiemanager dat problemen in de toekomst worden voorkomen.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Oekraïners over nieuwe opvang in Almere: 'Veel beter dan de luxe hotelkamers'
ALMERE • Do 30 januari • Donderdag 30 januari"Het is prima!" Dat zeggen Oekraïners die sinds kort wonen in de tijdelijke opvang aan de Wisselweg in Almere Stad. Daar staan woonunits voor zo'n zeventig Oekraïners. De meeste bewoners verbleven eerst...
-
Gevluchte Oekraïners betalen vanaf januari in heel Flevoland mee aan eigen opvang
FLEVOLAND • Ma 23 december • Maandag 23 decemberGevluchte Oekraïners die in een opvang zitten in Almere, Lelystad, Urk of Zeewolde, gaan vanaf januari meebetalen aan hun eigen opvang. In Noordoostpolder en Dronten gebeurde dat al een tijdje. Daarmee...
-
Gemeente Zeewolde wil azc aan de Bosruiterweg voor onbepaalde tijd
ZEEWOLDE • Ma 18 november • Maandag 18 novemberHet gemeentebestuur van Zeewolde wil het asielzoekerscentrum aan de Bosruiterweg behouden. Op dit moment is er sprake van een tijdelijke overeenkomst, maar de gemeente ziet liever dat deze voor onbepaalde...
recent nieuws
-
Lelystadse ex-gedetineerde terug in de cel voor televisieprogramma
LELYSTAD • Za 22 februari • Zaterdag 22 februari"Confronterend" is voor ex-gedetineerde Leroy van der Hurk uit Lelystad het eerste woord als hem gevraagd wordt hoe het was om acht dagen terug in een cel te gaan. Van der Hurk werkt mee aan Hel of Hotel,...
-
Buurthopper Almere schaft eerste elektrische auto aan
ALMERE • Za 22 februari • Zaterdag 22 februariNa zes jaar trouwe dienst met elektrische golfkarretjes maakt Buurthopper Almere een belangrijke stap vooruit: de organisatie heeft haar allereerste elektrische auto in gebruik genomen. Met deze overstap...
-
Bushokjes voor uitzendkrachten: 'Niet langer als dieren in de regen'
URK • Za 22 februari • Zaterdag 22 februariUitzendkrachten die in de visindustrie op Urk werken hoeven na hun dienst niet langer in de regen te wachten op vervoer naar huis. Een uitzendbureau liet bushokjes plaatsen. Uitzendorganisatie Werckpost...