Almeerse vrijwillige Wmo-taxichauffeurs moeten stoppen: 'We zijn eigenlijk ontslagen'
Voor de 81-jarige taxi-vrijwilliger Piet van Veen was het niet alleen tijdverdrijf, maar ook een passie. Twee dagen per week reed hij Almeerders die moeilijk op eigen benen konden staan naar afspraken, dagbesteding of het ziekenhuis. Maar sinds 1 oktober mogen Van Veen, en 29 andere vrijwilligers, geen Wmo-ritten meer maken.
"Ik wil echt mensen helpen. En je komt in contact met mensen die misschien wel helemaal geen contact hebben." Voor de gepensioneerde Almeerder waren 'zijn taxiritjes' een genot. Sinds een paar jaar helpt hij een Wmo-taxibedrijf met het vervoeren van kwetsbare mensen. "Het houdt me ook jong", lacht Van Veen.
Totale verrassing
Maar in de laatste week van september kreeg de groep vrijwilligers slecht nieuws van het taxibedrijf; per 1 oktober mogen de vrijwillige chauffeurs niet meer worden ingezet. De reden; een nieuw contract met de gemeente, waar expliciet in staat dat alleen nog chauffeurs met een taxipas voor de Wmo mogen rijden.
"Dat was voor ons een grote verrassing. We zijn eigenlijk ontslagen", zo omschrijft Van Veen de situatie. En daar baalt hij enorm van. "We deden dit gratis, juist ook voor de stad. Zo besparen we ook kosten", en dat is volgens de Almeerder juist wat de stad nodig heeft.
"Je bent ook een praatpaal, uitlaatklep, verzorger en noodhulpverlener."
Waarom de vrijwilligers moeten stoppen, is voor Van Veen nog altijd niet duidelijk. En daarom heeft hij een brief gestuurd aan de Almeerse gemeenteraad. "Ik wil gewoon graag met ze in gesprek, voor meer duidelijkheid, maar ook om naar oplossingen te zoeken."
Want volgens de vrijwillige chauffeur waren de ritten meer dan alleen werk: "Je bent ook een praatpaal, uitlaatklep, verzorger en noodhulpverlener." Hij hoopt dat de vrijwilligers toch weer mogen rijden en niet vervangen hoeven te worden door gediplomeerde taxi-pas-chauffeurs. Gemeente wil in gesprek
Zelf gaat hij toch proberen de taxipas te halen, omdat het taxibedrijf waar Van Veen voor reed die gratis aan de vrijwilligers aanbiedt. "Al is het alleen maar om straks de oudste taxichauffeur van Nederland te zijn", grinnikt Van Veen.
"Maar dan ben je geen vrijwilliger meer en dat is voor de meesten juist het ding. Wij doen het niet voor het geld", vertelt de Almeerder, terwijl hij zwaait naar de 'professionele' taxi-collega's.
De gemeente Almere laat in een reactie weten te kijken naar de situatie. "Vrijwilligers die werk in Almere doen, vinden we zeer waardevol. We gaan zoals in de brief wordt gevraagd, hierover graag in gesprek met de vrijwilligers", laat een woordvoerder weten. Ze heeft Omroep Flevoland gegarandeerd dat dat gesprek er gaat komen.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Buitenzwembad Almere: de kosten, kansen en uitdagingen op een rij
ALMERE • Zo 19 januari • Zondag 19 januariDe gemeente Almere staat op het punt te besluiten over de bouw van een buitenzwembad bij Zwembad Almere Stad in de Muziekwijk. Het project, dat 13 miljoen euro moet kosten, komt tegemoet aan een langgekoesterde...
-
LTO: 'Flevolandse landbouw in het gedrang door grote projecten'
FLEVOLAND • Zo 19 januari • Zondag 19 januariDe landbouwsector komt in het gedrang door grootschalige ontwikkelingen in Flevoland. Dat stelt Arnold Michielsen, de provinciale voorzitter van landbouworganisatie LTO, in het programma Over Flevoland...
-
'Franse vissersboot aangevallen door bemanning schip van Urker rederij'
URK • Za 18 januari • Zaterdag 18 januariDe bemanning van een Franse vissersboot zegt de afgelopen week op Het Kanaal aangevallen te zijn door de bemanning van een schip van een Urker rederij. Dat melden Franse en Britse media. Het schip in...