Nieuwe grazers hebben hun 'slaapkamer ingericht' en mogen rest van Harderbos gaan verkennen

BIDDINGHUIZEN • Vr 4 oktober 2024 | 17:17 • Vrijdag 4 oktober 2024 | 17:17

Een extra feestelijke dierendag voor de nieuwe runderen en paarden in het Harderbos: vandaag werden de poorten van de 'wenweide' geopend. In plaats van op een relatief klein stuk, mogen de dieren nu in het hele bos grazen.

Ze zijn er al sinds juni, de 'taurosrunderen' en 'exmoorpony's'. Ze staan er in plaats van de Schotse Hooglanders, die bijna 20 jaar graasden in het bos in Biddinghuizen. Maar ze graasden te weinig, en de eigenaar wilde ze terughebben.

De nieuwe dieren komen van Gracelands Rewilding, een bedrijf met een missie om het 'oerrund' terug te brengen. "Die is honderden jaren geleden uitgestorven, maar wij willen die een beetje terugkrijgen. Een soort Jurassic Park, want het is een ontbrekende schakel in de natuur in Nederland", zegt Lennart Teunissen van dat bedrijf.

Van de nieuwe runderen hoopt Natuurmonumenten dat ze de natuur steviger onder handen nemen: meer grazen en ze mogen ook best af en toe een boompje omver stoten. Maar eerst moesten ze dus een paar maanden wennen.
"Hoe ruikt het gebied, hoe ziet het eruit, hoe smaakt het gras?" Daar hielden de dieren zich de afgelopen tijd mee bezig, zegt Tim Kreetz van Natuurmonumenten. "Ze hebben hun slaapkamer nu ingericht, zeg maar."

Vandaag zijn de hekken naar de rest van het gebied opengezet. Dat betekent nog niet dat de runderen meteen naar de andere krant trekken. "Het zijn nieuwsgierige dieren, maar ze hebben het hier ook goed. Met de tijd zullen ze er achter komen dat er meer is hier", denkt Teunissen. Hij gaat de dieren beheren, samen met vrijwilligers.

Wandelaars in het Harderbos kunnen vanaf de komende dagen de runderen dus tegenkomen tijdens de wandeling. Schrikken is niet nodig, maar een beetje op je hoede zijn kan geen kwaad. "Doorkruis geen kuddes, laat de kalfjes en moeders met rust, en houd zeker 25 meter afstand aan", tipt Teunissen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel