Schotse Hooglanders moeten weg uit Harderbos

BIDDINGHUIZEN • Wo 1 maart 2023 | 12:54 • Woensdag 1 maart 2023 | 12:54

De Schotse Hooglanders die in het Harderbos leven, worden dit jaar weggehaald. Natuurmonumenten wil de bosbegrazing in het bos tussen Biddinghuizen en Harderwijk uitbreiden en daarom moeten er andere soorten grote grazers naar het natuurgebied komen. Volgens de organisatie worden er ruim 80 Schotse Hooglanders gevangen en verhuisd.

De Hooglanders leven al 20 jaar in het bos. Doordat de dieren grazen, helpen ze de natuurorganisatie met het beheer van het bos, doordat ze bijvoorbeeld het gras eten of bomen omduwen, waardoor er andere planten en dieren in het gebied kunnen leven. De afgelopen jaren is gekeken naar hoe de begrazing gaat, en is gebleken dat de Hooglanders niet het beoogde resultaat geven.

Dat de Hooglanders weg moeten heeft volgens de natuurorganisatie niets te maken met dat ze niet met de nieuwe dieren samen zouden kunnen leven, maar vooral met hoe Natuurmonumenten wil dat het gebied door dieren 'onderhouden' wordt. De Hooglanders kiezen het liefst voor grasland en minder snel voor bos. Ook blijven ze meer in hetzelfde gebied hangen. Natuurmonumenten wil met konikpaarden en rode geuzen zorgen voor een betere verdeling over het gebied en een betere begrazing. De rode geuzen zijn koeien die zich meer door het gebied bewegen en meer houtachtige planten eten dan Hooglanders. Volgens Natuurmonumenten is dat een prettige combinatie met de paarden die meer voor gras gaan.

Hooglanders naar andere plek
Inmiddels zijn er in het bos bouwhekken geplaatst, die ervoor moeten zorgen dat de Schotse Hooglanders langzaamaan naar het gebied waar ze worden gevangen lopen. De pachter van het gebied is eigenaar van de koeien, en hij zorgt dat er voldoende eten in het gebied is. Als er koeien binnen de hekken staan, worden deze gesloten en brengt de pachter de dieren naar een andere plek. Welke dat is, kan Natuurmonumenten niet zeggen, omdat dat aan de pachter zelf is.

Ook is nog niet bekend hoelang het vangen van de dieren gaat duren, maar Natuurmonumenten verwacht dat de dieren aan het eind van het jaar uit het bos zijn verhuisd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel