Projecten op Urk kampen met forse kostenoverschrijding van in totaal 1,7 miljoen euro

URK • Vr 4 oktober 2024 | 8:45 • Vrijdag 4 oktober 2024 | 8:45

De gemeenteraad van Urk is akkoord gegaan met bijna 1,7 miljoen euro aan meerkosten voor verschillende projecten in het dorp. Tijdens de jaarlijkse Tussenrapportage bleek dat meerdere grote projecten flink duurder uitvallen dan eerder gedacht.

Met name de renovatie van een rioolgemaal op bedrijventerrein Zwolsehoek valt tonnen duurder uit dan gepland. De gemeenteraad ging eerder akkoord met een krediet van 1,6 miljoen euro, maar dat wordt 600.000 euro meer. Er komt enorm veel grondwater omhoog bij de klus, waardoor de bemalingskosten explosief zijn gestegen. Ook een onvoorziene vergunning en een duiker die in zeer slechte staat was droegen bij aan de kostenoverschrijding.

Lees ook: Rioolgemaal Urk toe aan vervanging: 'Urk levert net zoveel afvalwater als de stad Almere'

Daarnaast bestemde de gemeenteraad vorig jaar nog twee ton voor het herbestraten van de straat Molenkamp. Maar de gemeente wil hier ook meteen de riolering vervangen en daarom komt hier bijna vier ton bovenop de kosten.

Ook moet de gemeente Urk onverwacht 325.000 euro uitgeven aan het aanschaffen van nieuwe voertuigen voor het wijkbeheer.

Kritiek, maar wel steun
En hoewel de raadsfracties akkoord gingen met de hogere kostenplaatjes waren er wel kritische kanttekeningen. De ChristenUnie: "Het verhogen van de kredieten is minder uitgebreid verwoord dan toen wij moesten besluiten over het oorspronkelijke krediet."

Ook Hart voor Urk was kritisch: "Het is heel opmerkelijk dat bepaalde kosten over het hoofd gezien zijn. Het gaat om aanzienlijke bedragen. Dat is wel een smet op de Tussenrapportage."

Veel externe inhuur
Verder stelde de raad veel vragen aan wethouder Middelkoop over de inhuur van externe medewerkers. Ook dat brengt aanzienlijke kosten met zich mee voor de gemeente Urk. De wethouder noemde die discussie haast een 'jaarlijkse traditie'.

Volgens Middelkoop had Urk een paar jaar geleden een grote achterstand in de bezetting op het gemeentehuis. Veel vacatures zijn inmiddels ingevuld, maar er blijven er ook genoeg openstaan. "We huren in binnen de vacatures die uitstaan. Maar Urk is qua ambities soms te vergelijken met gemeentes die twee keer zo groot zijn", zei Middelkoop.

Het inhuren van externe medewerkers is daarmee niet te voorkomen. Maar er zijn ook tijdelijke krachten die daarna in vaste dienst komen omdat ze graag bij de gemeente blijven werken, aldus de wethouder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel