Rioolgemaal Urk toe aan vervanging: 'Urk levert net zoveel afvalwater als de stad Almere'

URK • Do 11 april 2024 | 19:18 • Donderdag 11 april 2024 | 19:18

Het industrieterrein Zwolsehoek op Urk ondergaat een ingrijpende verandering. Een deel van de riolering en een oud rioolgemaal moeten daar vervangen worden. Midden juli moet de klus geklaard zijn.

Het oude rioolgemaal had een aantal problemen. Zo was er schade aan de riolering door verzakking en de capaciteit om het afvalwater af te voeren was niet meer groot genoeg. Voldoende reden om een nieuw, groter rioolgemaal te realiseren. Het oude gemaal kon 165 kuub afvalwater kwijt en in de nieuwe kan 250 kuub verwerken.

Dat is veel, volgens rioolbeheerder Harm van Otterloo: "De gemeente Urk, met name door de visindustrie, levert net zoveel afvalwater aan de rioolwaterzuivering als de stad Almere doet in zijn geheel."

Beter voor milieu
Het nieuwe rioolgemaal is volgens de gemeente Urk niet alleen groter, maar ook beter voor het milieu. "Dit is een vernieuwd type dat beter scheidt. Het regenwater komt niet gelijk in de sloot terecht, maar de eerste flush wordt weggepompt naar het rioolwaterstelsel. En dan een halfuur daarna gaat het de sloot in", legt Van Otterloo uit. Dit zorgt voor een betere waterkwaliteit.

Een rioolgemaal is een put of gebouw waarin pompen zitten. Deze transporteren poep, urine, douchewater, keukenwater en op Urk vooral afvalwater van de visindustrie naar een verder weg gelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie in Tollebeek. Daar wordt het afvalwater gezuiverd.

De werkzaamheden duren van maart tot half juli. De projectleider van de gemeente, Arjen Selles, zegt dat die vier maanden nodig zijn: "Het nieuwe rioolgemaal komt zes meter onder de grond. Dat heeft best wat voeten in de aarde." Zo gaat er een bouwkuip met stalen damwanden tien meter de grond in. Hierbij moet dan wel rekening worden gehouden met spanningswater dat omhoog wil.

Omweg
Door dit project is de kruising Oostwal, Abbert en Vlieter afgesloten. Het bedrijventerrein Zwolsehoek is hierdoor minder goed bereikbaar voor vrachtwagens. De gemeente Urk begrijpt dat dit een grote impact heeft. Daarom kan het verkeer een nieuwe route richting de Urkerweg nemen. Zo blijft het bedrijventerrein zoveel mogelijk bereikbaar.

Na half juli zullen alle wegen weer bereikbaar zijn en is er genoeg capaciteit om al het afvalwater de komende jaren goed af te voeren en te zuiveren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel