Uitstel opening Lelystad Airport kost Schiphol miljoenen per jaar

LELYSTAD • Do 3 oktober 2024 | 20:05 • Donderdag 3 oktober 2024 | 20:05

Elk jaar dat Lelystad Airport nog niet open kan voor vakantievluchten kost dat eigenaar Schiphol tien miljoen euro per jaar.

Dat antwoordt minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) op schriftelijke vragen van de Tweede Kamer. Hij beroept zich op cijfers van Royal Schiphol Group.

Zo loopt de luchthaven onder meer inkomsten mis uit havengelden van luchtvaartmaatschappijen en opbrengsten uit parkeren en horeca van reizigers.

Verkeersleiding
Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) was vorig jaar 4,5 miljoen euro kwijt voor de verkeersleiders op de toren van Lelystad en in het luchtverkeersleidingscentrum op Schiphol-Oost.

LVNL kan die kosten nu niet volledig dekken uit gelden voor start- en landingen, omdat er nog geen grote vliegtuigen komen in Lelystad. Wel betalen gebruikers van kleine vliegtuigen voor de luchthaven.

LVNL wordt al enkele jaren gecompenseerd via een bijdrage van de Europese luchtverkeersleider Eurocontrol.

Provincie
Minister Madlener schrijft dat de provincie Flevoland jaarlijks 600.000 euro kwijt is aan Lelystad Airport. Het gaat om ambtelijke kosten, subsidies voor het Luchthavenfonds en een systeem voor geluidsmetingen.

De minister zegt dat er ook nog kosten zijn voor de snelle busverbinding naar het vliegveld, maar het plan voor de Airport Express staat volgens de provincie zelf al een tijdje in de ijskast.

Hoeveel het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zelf jaarlijks aan Lelystad Airport uitgeeft, zegt de minister niet aan te kunnen geven.

Besluit
Minister Madlener herhaalt dat het kabinet volgend jaar besluit of de luchthaven open gaat voor vakantieverkeer. De Kamer vroeg hem wat hij doet met de motie van de Partij voor de Dieren, die het kabinet in januari opriep Lelystad Airport niet te openen. Hiervoor was een meerderheid in de Tweede Kamer.

De minister zegt de motie bij de besluitvorming te betrekken. Hij constateert dat er "grote behoefte is aan duidelijkheid".

Onderzoek
Omroep Flevoland en Follow the Money hebben in 2020 zelf uitvoerig onderzoek gedaan naar alle uitgaven voor de uitbreiding van Lelystad Airport sinds 2008.

In een update van dit onderzoek kwamen we afgelopen januari op 243 miljoen euro. Dat betreft uitgaven tot en met 2022 en een klein deel in 2023. Pas later dit jaar werd bekend dat Lelystad Airport vorig jaar een operationeel verlies van 10,1 miljoen had geleden. Ook de kosten van LVNL over 2023 waren nog niet bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel