Trends op de visserijbeurs: een snelle schroef, elektrisch varen of toch ouderwets dieselen

URK • Do 3 oktober 2024 | 18:42 • Donderdag 3 oktober 2024 | 18:42

Welke innovaties bieden hoop voor de opkrabbelende visserijsector? En zijn er nieuwe ontwikkelingen of blijft alles bij het oude? Op de twaalfde editie van het Holland Fisheries Event op Urk, passeren verschillende innovaties donderdag en vrijdag de revue.

Na strenge saneringen in de visserijsector herpakt de vloot zich en dus zijn veel mensen uit de visserijsector nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen. "Het gaat bijvoorbeeld om nieuwe schepen maar ook over hoe je een boot kan verbouwen voor een andere visserijmethode", vertelt Lourens de Boer van Stichting Visserijdagen. "Maar je kan ook denken aan een grotere schroef, grotere tunnel of andere motor."

Op de vakbeurs voor visserij en de visverwerkende sector komen dit jaar naar verwachting zo'n 4.000 bezoekers. Onder witte tenten op het terrein van De Koningshof Party & Events staan dit jaar 75 exposanten. Zo ook Walter van Harberden van scheepswerf Padmos die vorig jaar de eerste elektrische duwboot ter wereld bouwde. De werf wil nu ook een elektrische kotter ontwerpen. "Ons hart ligt bij de visserij", zegt Van Harberden.

Alternatieve brandstoffen
Knelpunt is wel de actieradius van de elektrische boot. "Maar de batterijtechnieken nemen toe", vertelt Van Harberden. "Als je het modulair maakt, kan je ook alternatieve brandstoffen toepassen: waterstof of andere energiedragers."

Een andere manier om het vissen goedkoper te maken is om lichtere rompelementen te bouwen voor de vissersboten. Van kunststof bijvoorbeeld. Van Harberden: "Dat is ongelofelijk licht, vergeleken met de conventionele bouw."

Op de beurs zie je ook de 'goede oude diesel'. Maar dan wel in een gloednieuw jasje. "Onze diesel is als een kameleon", vertelt Erik de Wit van Haisma scheepsmotoren. Ze zijn bezig met de ontwikkeling tot een 'dieselmotor' die ook op andere brandstoffen kan draaien. "Zoals methanol en waterstof. Ik verwacht over niet al te lange tijd dat we ook met dat soort producten op de markt gaan komen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel