Nieuwe burgervader van Urk zal zeebenen moeten kweken, maar die uitdaging wil hij wel aangaan

URK • Wo 2 oktober 2024 | 22:08 • Woensdag 2 oktober 2024 | 22:08

Met vis en het water heeft hij niet zoveel, maar als kersverse burgemeester van Urk beseft Bart Jaspers Faijer dat hij niet onder een weekje meevaren op een kotter uit kan komen. Hij is immers nu nog een zelfbenoemde zandhaas uit het oosten van het land. "Ik zie er tegenop om mee te gaan, maar natuurlijk dan ga ik dat doen."

Met mooie woorden, de overhandiging van de voorzittershamer en de ambtsketen, met welgemeende tips en met het drukken van handen, heel veel verschillende handen. Zo verwelkomde Urk Jaspers Faijer woensdag als nieuwe burgemeester. Zijn installatie verliep daarmee heel anders dan bij zijn voorganger.

Want hoe anders was het in oktober 2020, middenin de coronaperiode, toen Cees van den Bos aantrad. Daarbij geen handenschudden, geen grote groep familie en vrienden aanwezig en een afstandelijke eerste kennismaking met de Urker bevolking. En ook een burgemeester die met een ernstige blik zijn eerste toespraak hield.

Goedlachse burgervader
Nee, deze keer ging het er bij de installatie van de nieuwe burgemeester op Urk veel vrolijker aan toe. Niet in de laatste plaats bij de goedlachse burgervader zelf. Wie de eerste speech van Bart Jaspers Faijer terugkijkt zal zien dat zijn brede glimlach eigenlijk de hele tijd aanwezig was.

Jaspers Faijer benadrukte ook vrijwel meteen dat humor en een lach bij hem horen. "Ik beken eerlijk dat ik wel van een geintje houd." De oud-wethouder van Ommen krijgt op Urk zijn eerste burgemeesterspost. Daarbij kijkt hij uit naar een goede samenwerking met ambtenaren, collega-burgemeesters en hoopt hij een goede burgervader te kunnen zijn voor de Urkers.

'Nog niet meteen in het hart'
Hij is ook eerlijk over het sollicitatieproces, waarbij hij in eerste instantie niet meteen overtuigd was van een mogelijk goede klik met Urk. "Urk zat toen wel in mijn hoofd, maar nog niet in mijn hart."

Op het moment dat de vacature op Urk beschikbaar werd, was Jaspers Faijer ook nog maar net zich aan het oriënteren op een mogelijke vervolgstap naar het burgemeesterschap. Hij had het eigenlijk nog teveel naar zijn zin als wethouder in Ommen. Hij concludeert: "Ik heb Urk niet gezocht, maar uiteindelijk wel gevonden." Toch gaat hij de uitdaging op Urk van harte aan.

Dorp met ambitie
Over die uitdaging sprak Commissaris van de Koning Arjen Gerritsen vlak voor de beëdiging nog een aantal woorden. "Urk is uitdagend, soms zeggen we dat met trots, soms met zorg. Je zult je niet altijd geliefd kunnen maken door de besluiten die je neemt. Die vragen een rechtvaardige hand en een sterke arm. Maar als je laat zien dat je deze gemeenschap begrijpt en aanvoelt, gaat Urk je in het hart sluiten."

Een gedeelte van de Urker bevolking wilde woensdagmiddag ook meteen kennismaken met de nieuwe burgemeester en zijn vrouw. Na de installatie vonden in de hal van het Urker gemeentehuis de eerste ontmoetingen plaats.

"Ik heb hem veel succes gewenst met al zijn werk en ook zijn vrouw natuurlijk. Voor de ondersteuning die zij hem toch ook moet bieden. Ik hoop dat hij goed zal opkomen voor Urk en alle ondernemers", zegt een van de Urkers die Bart Jaspers Faijer begroet.

Geen visliefhebber
Een andere Urker blijkt Jaspers Faijer stiekem al een beetje te kennen. De visverkoper staat met zijn kraam onder meer in Ommen, de plek waar de nieuwe burgemeester hiervoor wethouder was. Daar heeft Jaspers Faijer hem geholpen met een vergunningsaanvraag toen de boel spaak dreigde te lopen.

Maar of de toenmalige wethouder daarna een vaste klant van de viskraam werd lijkt niet het geval te zijn. De ondernemer moet hard lachen: "Laten we het daar maar niet over hebben!" Toch zal Bart Jaspers Faijer er op Urk aan moeten geloven. Bij evenementen van de gemeente zal met regelmaat de gebakken vis op tafel komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel