Tbs voor Lelystedeling die moeder doodde: 'Volledig ontoerekeningsvatbaar'

SWIFTERBANT • Wo 2 oktober 2024 | 15:01 • Woensdag 2 oktober 2024 | 15:01 • 3 min. leestijd

Een 36-jarige man uit Lelystad die in december vorig jaar in Swifterbant zijn moeder vermoordde, is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. Drie maanden voor het dodelijke steekincident bedreigde Johnny D. ook al zijn ex-vriendin en vernielde hij een ruit.

Voor de rechtbank staat vast dat de man tijdens het plegen van deze feiten psychotisch was. Daarom kunnen ze niet aan hem worden toegerekend, is hij niet strafbaar en wordt hij ontslagen van alle rechtsvervolging. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden ook al tbs tegen de man.

Bebloed mes
Op 19 december kwam de man rond het middaguur aan bij zijn ex-vriendin. Hij had een mes in zijn hand en zat onder het bloed. Hij zei tegen zijn ex dat hij zijn moeder meerdere keren had gestoken.

Toen de politie bij het huis van de moeder aankwam, vonden agenten de vrouw levenloos in de badkamer. Bij de aanhouding van de man had hij nóg een mes bij zich.

Uit onderzoek bleek dat het bloed op dat mes van zijn moeder was. Op basis van het dossier én wat op zitting is besproken, stelt de rechtbank vast dat de man zijn moeder om het leven heeft gebracht.

Agenten bij het huis van de moeder

Psychose
Toen de man zijn moeder doodde, was hij volgens deskundigen al een paar maanden in psychotische toestand. Hij dacht destijds dat zijn moeder niet zijn moeder was. Dit psychotische fenomeen maakte hem zeer angstig. Daarnaast dacht hij dat hij werd achtervolgd.

Vlak voor de doodslag gebruikte hij verschillende verdovende middelen. Dit alles bracht hem in een zodanige gemoedstoestand waarin hij geen zelfcontrole meer kon uitoefenen. Deskundigen adviseren de rechtbank daarom de doodslag niet aan de man toe te rekenen.

Volledig ontoerekeningsvatbaar
Uit de rapporten van de deskundigen blijkt dat niet precies is vast te stellen wanneer Johnny D. in een psychose is beland. Voor de rechtbank is echter duidelijk dat hij sinds begin september 2023 al psychotisch was. Zo is hij toen al in verwarde toestand van de snelweg gehaald. De man was angstig, achterdochtig en onder invloed van middelen.

De rechtbank gaat ervan uit dat hij, gelet op de adviezen van de deskundigen, ook later psychotisch was toen hij zijn ex-vriendin bedreigde en een ruit vernielde.

Al met al is de rechtbank van oordeel dat de bewezen doodslag, bedreiging én vernieling niet aan verdachte kunnen worden toegerekend en hij daarmee niet strafbaar is.

Man blijft in tbs tot hij geen gevaar meer vormt
Daarom wordt hij ontslagen van alle rechtsvervolging, wat betekent dat hij geen straf krijgt. De rechtbank legt hem wel tbs met dwangverpleging op. Die maatregel zal pas eindigen als de rechter van oordeel is dat de man na zijn behandeling niet langer een gevaar vormt voor de veiligheid van anderen.

Tot slot moet de man een schadevergoeding van ongeveer 20.000 euro betalen aan zijn broer en oom.

Tbs staat voor terbeschikkingstelling. Het is een maatregel om de samenleving te beschermen als iemand een misdrijf heeft gepleegd terwijl hij leed aan een ‘gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens’ en er vrees is voor herhaling. De stoornis wordt behandeld om te voorkomen dat de tbs’er opnieuw een misdrijf pleegt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel