Tbs geëist tegen man die zijn moeder met tientallen messteken zou hebben gedood

SWIFTERBANT • Wo 11 september 2024 | 18:54 • Woensdag 11 september 2024 | 18:54

Het Openbaar Ministerie (OM) eist tbs met dwangverpleging tegen de 36-jarige Johnny D. uit Lelystad die wordt verdacht van het doodsteken van zijn moeder. De verdachte zou haar op 19 december 2023 tientallen keren hebben gestoken, waarna zij in de badkamer van haar huis overleed aan haar verwondingen.

Na het incident rijdt een verwarde Johnny D. volgens het OM in de auto van zijn moeder naar zijn ex-vriendin in Lelystad. Hij zit onder het bloed en heeft een mes bij zich waar ook bloed op zit. Hij is in paniek en verklaart herhaaldelijk dat 'zijn moeder niet zijn moeder is'. Volgens het OM zegt hij tegen zijn ex-vriendin dat hij zijn moeder meerdere malen heeft gestoken met een mes en dat zij zich vervolgens heeft opgesloten in de badkamer.

Levenloze lichaam
De politie treft later het levenloze lichaam van de moeder aan in de afgesloten badkamer van haar woning in Swifterbant. Zij zou zijn gevlucht voor haar zoon. Ze is aan de gevolgen van haar verwondingen overleden. Als Johnny door de politie wordt meegenomen, vraagt hij aan de agenten of alles goed gaat met zijn moeder.

Psychologisch en psychiatrisch onderzoek brengt een complex beeld aan het licht: de verdachte heeft een licht verstandelijke beperking, lijdt aan paniekstoornissen en kampt met een ernstige drugsverslaving. Deze verslaving leidt volgens deskundigen tot een psychotische stoornis.

Strakke blik
Tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak betreedt Johnny D. de zaal in een donkerblauw trainingspak, met zijn capuchon gekreukt en verfrommelt op zijn rug hangend. Hij heeft een kus-tatoeage in zijn nek en een ster-tattoo op zijn hand en draagt grote ringen aan de vingers van zijn rechterhand. Zijn blik is strak naar voren gericht, op de rechters, en hij vermijdt oogcontact met zijn familie, die zichtbaar geëmotioneerd achter hem zit.

Zijn antwoorden zijn kort en monotoon "Ik ben geen prater", vaak verklaart hij zich niets te herinneren. Hij zit rustig op zijn stoel, zijn witte sneakers tikken nerveus onder de tafel, zijn armen gevouwen op het tafelblad. Alleen als zijn oom een aangrijpende slachtofferverklaring voorleest en hem rechtstreeks aankijkt, kijkt Johnny terug. Eén keer is er emotie in zijn stem te horen als de rechter hem een vraag stelt, maar mogelijk is het een reactie dat wordt veroorzaakt door het gesnik van familieleden achter hem.

Emotionele verklaringen
De oom van de verdachte komt met een emotionele verklaring en kijkt hem meerdere malen aan tijdens zijn betoog. "Een moeder die elke dag maar weer de deur voor jou openzette, ongeacht welke problemen er waren. Jouw moeder die elke dag weer zelf keihard moest knokken voor haar eigen gezondheid, elke dag weer."

Om later te vervolgen. "Tot vorig jaar. Overdosis GHB, weet je, en wie redt jouw weer? Je moeder. En drie weken later pak je haar leven, jongen. Is dat je dankbaarheid voor alles, al die ellende die je haar in haar leven hebt gebracht?" Naast de verklaring van de oom, worden ook verklaringen voorgelezen van de zus van het slachtoffer en de broer van de verdachte.

Ontoerekeningsvatbaar
Het OM eist tbs met dwangverpleging, omdat deskundigen de verdachte ontoerekeningsvatbaar achtten tijdens het incident. Hij heeft volgens hen een langdurige en intensieve behandeling nodig, waardoor een gevangenisstraf niet passend is.

Tijdens de rechtszaak dinsdagmiddag verklaart Johnny D. zich weinig te herinneren van het incident. Hij zegt zich niets te herinneren van een mogelijke ruzie met zijn moeder. Op geen enkel moment ontkent hij dat hij de dader is.

Psychose
Deskundigen schetsten een beeld van een man die mogelijk in een psychose verkeerde en mogelijk vlak voor de steekpartij drugs had gebruikt, waardoor hij geen zelfcontrole meer had.

De emotionele impact van het incident wordt duidelijk tijdens de slachtofferverklaring van een oom van de verdachte, die de onmetelijke pijn en het verdriet van de familie beschrijft. Johnny D.'s reactie was kort: "Het spijt me dat dit zo is gelopen."

Zelfmoordpogingen
Johnny D. zit sinds december vorig jaar in voorlopige hechtenis. Hij zegt twee zelfmoordpogingen te hebben gedaan in de gevangenis. De deskundigen zien de beperkte zelfredzaamheid en de verslaving van de verdachte als een groot probleem en ze achten de kans op herhaling van een delict hoog. Een ambulante behandeling - waarbij de cliënt een dagbehandeling krijgt en niet intern wordt opgenomen - wordt niet haalbaar geacht.

Ondanks dit advies wil Johnny D. geen tbs. Hij wil bij zijn kinderen zijn en gelooft dat hij zijn verslaving kan overwinnen en ook zonder dwangverpleging voor zijn kinderen kan zorgen.

De rechtbank doet op 2 oktober uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel