Wetgeving tegen exotische huisdieren voor AAP-directeur belangrijker dan opvang

ALMERE • Zo 29 september 2024 | 8:00 • Zondag 29 september 2024 | 8:00

Directeur David van Gennep van Stichting AAP noemt het bij zijn vertrek vooral belangrijk dat onder zijn leiding de invloed van de organisatie is toegenomen. Daardoor heeft AAP voor elkaar gekregen dat in veel Europese landen het houden van exotische huisdieren is verboden. "Men erkent ons als de expert", zegt Van Gennep in een afscheidsinterview in het programma Over Flevoland Gesproken.

David van Gennep neemt komende week op Dierendag afscheid, nadat hij meer dan dertig jaar de leiding had over Stichting AAP. De organisatie is in die periode enorm gegroeid en telt nu meer dan 100 medewerkers en nog eens 300 vrijwilligers. "Ik heb dat gefaciliteerd. Andere mensen hebben het organisatorische gedeelte gedaan, want organisatorisch ben ik een leek."

Stoppen van lijden van de dieren
De professionalisering van de organisatie ging hand in hand met het verleggen van de prioriteit van de opvang naar exotische dieren tot het stoppen van het lijden van de dieren door wetgeving. "Ik wilde vooral dat we impact zouden hebben. Dat zouden we niet alleen hebben door veel dieren op te vangen, maar ik wilde dat er een stevige en kundige organisatie zou staan die in binnen- en buitenland stappen zou kunnen zetten."

Vanuit veel landen wordt een beroep gedaan op Stichting AAP om te helpen bij wetgeving die een einde moet maken aan het houden van apen, wasberen, servals en andere uitheemse dieren. In de ogen van David van Gennep zijn die activiteiten uiteindelijk belangrijker dan de opvanglocaties in Almere en Spanje. "Met die opvang kun je maar een paar procent van de dieren redden die in de problemen komen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel