Waarom 25.000 euro voor een Almeerse blaashal geen aantrekkelijke aankoop was
Een opmerkelijke opblaasbare sporthal uit Almere Poort stond afgelopen zomer voor een schijntje van de originele aanschafprijs te koop. Maar ondanks de ogenschijnlijk grote interesse en een speciale kijkdag kwam er geen enkel bod binnen bij de gemeente Almere. En die kon geen duidelijke reden geven voor het uitblijven van biedingen.
Een collegebesluit van de gemeente Urk, die ook belangstelling had voor de hal, biedt een inkijkje in de afweging van een potentiële koper. Urk heeft op korte termijn namelijk te weinig gymzaalcapaciteit.
De opblaasbare hal lijkt een snelle oplossing. Maar volgens het document moet het laten weghalen en opnieuw opbouwen van de opblaassportzaal wel héél veel geld kosten. Schappelijk startbod, zou je denken
De opblaasbare hal is zo'n elf meter hoog en is geschikt voor sporten als badminton, handbal, korfbal, zaalhockey en zaalvoetbal. Ook werd hij in Almere gebruikt voor schoolgym. De hal werd tijdens de zomer via een openbare veiling aangeboden en het startbod stond op 25.000 euro. De opkoper zou de hal, de vloer en de verlichting in het bezit krijgen.
Maar voordat je die nieuwe hal op een andere plek hebt staan komt er nog heel wat bij kijken. En al zou je hem voor het lage startbod van 25.000 euro (exclusief btw) in handen krijgen, dan komt er nog een veelvoud aan kosten bij.
Montage, transport etc.
Zo becijfert de gemeente Urk dat het demonteren van de hal al zo'n 16.000 euro kost. Voor het hermonteren van de hal rekent Urk zo'n 20.000 euro. Het weghalen en opbouwen van de vloer kost nog eens 11.000. Demontage van de kachel, transport en het regelen van een omgevingsvergunning: ook weer 23.000 euro bij elkaar.
De totale kosten voor aanschaf, demontage en het opnieuw opbouwen schat de gemeente op een goede 204.000 euro. De duurste component zou het verankeren van de hal aan de grond zijn, denken ambtenaren. Dit zou bijna 70.000 euro moeten kosten.
Bijkomende kosten
En dan is de gemeente Urk er nog lang niet, want wat heb je aan een hal waar geen stroom en water is, en waar mensen ook nog bij moeten kunnen komen. Beveiliging, een hekwerk om de hal, een parkeerterrein, nieuwe nutsvoorzieningen en het neerleggen van betonplaten.
Het zijn allemaal posten waar je rekening mee moet houden voordat je zo'n hal in gebruik kunt nemen. Totaal bijkomende kosten, inclusief btw: 475.000 euro.
Het geschatte eindbedrag van bijna zeven ton is de gemeente Urk veel te gortig. En dat is dan nog exclusief de kosten om de opblaasbare hal in bedrijf te houden als die eenmaal staat. Andere geïnteresseerde partijen hebben hoogstwaarschijnlijk eenzelfde gedachtegang gehad.
'No deal'
Die zeven ton steekt de gemeente Urk liever in de bouw van een nieuwe sporthal in de Zeeheldenwijk, ook al moet het daar nog een paar jaar op wachten. Tijdens de collegevergadering van 3 september is de beslissing daarom snel genomen. "Het college besluit: af te zien van het aanschaffen van een opblaasbare sporthal."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Historisch Urker bier Dikke Teunis herleeft: drank naar eeuwenoud recept gebrouwd
URK • Ma 25 november • Maandag 25 novemberHet is 1777. Urk is een eiland in de Zuiderzee en is eigendom van Amsterdam. Bij een inspectie van hoge heren uit de hoofdstad wordt de plaatselijke herberg bezocht. Daar wordt hen door de Urker waard...
-
Maxim (18) bedenkt plannen voor Zeewolde, van fietsbrug tot walk of fame
ZEEWOLDE • Ma 25 november • Maandag 25 novemberAls Maxim van den Boogaard (18) door Zeewolde loopt of fietst, ziet hij van alles wat verbeterd kan worden. Soms moet een kruispunt veiliger gemaakt worden of moet een straat gewoon mooier worden. Als...
-
Zelftriage: computer bepaalt of je naar de spoedpost moet
FLEVOLAND • Zo 24 november • Zondag 24 novemberEen computer laten inschatten of je naar een spoedarts moet of niet. In een groot deel van Flevoland kan dat sinds kort. Je voelt je beroerd. Het is midden in de nacht. Toch maar even de spoedpost bel...