Gerechtshof: Aannemer moet hogere kosten fietsbrug Stichtsekant zelf betalen

ALMERE • Di 1 oktober 2024 | 21:56 • Dinsdag 1 oktober 2024 | 21:56

Aannemer Reimert Bouw draait zelf op voor de hoger uitvallende kosten van de bouw van een fiets- en voetgangersbrug bij bedrijventerrein Stichtsekant in Almere. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald.

De Almeerse aannemer probeerde de hoger opgelopen kosten te verhalen op de provincie. Die had in 2018 opdracht tot de bouw gegeven. De provincie en de aannemer spraken af dat het ontwerpen en bouwen van de brug en een bijhorende trap 4 miljoen euro zou kosten. Maar uiteindelijk vielen die kosten 2 miljoen hoger uit.

Plannen paar maal aangepast
De brug had eigenlijk eind 2019 al klaar moeten zijn, maar de bouw begon pas in 2020. Dat kwam onder meer door de ingewikkeldheid van het ontwerp en omdat het ontwerp een paar maal werd aangepast. Die aanpassingen waren nodig om aan alle eisen van de provincie te voldoen. Uiteindelijk werd de brug op 18 maart 2022 in gebruik genomen en op 12 oktober van dat jaar officieel geopend.

Volgens de aannemer waren alle benodigde aanpassingen en dus ook de vertraging de provincie aan te rekenen. De rechter oordeelde eind 2021 al eens dat de aannemer zelf verantwoordelijk was. Reimer Bouw ging tegen die uitspraak in hoger beroep, maar dat heeft niet geholpen.

'Provincie voorkwam juist vertraging'
Het gerechtshof ziet ook dat de provincie zich meerdere keren met het ontwerp van de brug heeft bemoeid. Maar volgens het gerechtshof deed Flevoland dit telkens omdat de aannemer dingen wilde doen die afweken van het contract. Door dit tijdig te melden, heeft de provincie volgens het hof juist voorkomen dat er in een later stadium vertraging in de bouw zou ontstaan.

Andere vertragingen die tijdens het project zijn ontstaan, zijn volgens het Hof de provincie ook niet aan te rekenen. Dit kwamen onder meer door noodzakelijk bodemonderzoek en vergunningen van de gemeente die lang op zich lieten wachten.

Reimert Bouw stelde ook nog dat de coronaperiode en de strengere stikstofregels voor vertraging hebben gezorgd, maar volgens het hof hebben die ontwikkelingen geen aantoonbare invloed gehad.

Extra boete dreigt
Het gerechtshof heeft ook bepaald dat de datum waarop de Almeerse aannemer de brug had moeten opleveren niet wordt aangepast. Reimert vond dat die datum op moest schuiven, vanwege de vele aanpassingen.

Omdat het gerechtshof de datum niet wil bijstellen, riskeert de bouwer ook nog een boete van de provincie. Dit omdat de brug niet binnen de afgesproken termijn is opgeleverd.

Omdat de provincie in het gelijk is gesteld, moet de aannemer ook de kosten van de Flevolandse advocaat, zo'n 12.000 euro, betalen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel