Oud-rozenkweker stalt caravans in kas, gemeente Almere steekt daar stokje voor

ALMERE • Wo 2 oktober 2024 | 8:52 • Woensdag 2 oktober 2024 | 8:52

Een Almeerse kweker had altijd een pioenrozenkwekerij aan de J. Huydecoperweg. Toen hij daar noodgedwongen mee stopte, begon hij een caravanstalling in de oude kas op zijn terrein. Tot tegenzin van de gemeente Almere. Die zegt dat deze bedrijfsactiviteit niet binnen het bestemmingsplan past en wil dat hij daarmee stopt. De oud-kweker stapte vervolgens naar de rechter.

Volgens hem was de pioenkwekerij niet meer rendabel door de stijgende energieprijzen. Hij heeft bovendien allergieën waardoor de tuinbouw voor hem niet meer haalbaar was, legde hij dinsdag uit in de rechtszaal. Met het stallen van caravans in de oude kas, kan hij zichzelf bedruipen. Er zijn in zijn buurt meer van dit soort stallingen, legde hij uit.

'Weer ruimte voor stalling'
De gemeente heeft een maximum aantal vierkante meters voor caravanstallingen in het gebied vastgesteld. "Er zijn er best veel gestopt, waarom zou mijn cliënt dan niet in hun plaats de stalling kunnen hebben", vroeg zijn advocaat zich af.

Het bedrijf veroorzaakt ook geen geluids- of zichtoverlast, stelt hij. "Dat bestemmingsplan is gewoon gestoeld op oud beleid. Tuinbouw verdwijnt meer en meer uit Nederland, omdat het niet meer uit kan. De wereld is veranderd."

Alleen agrarisch gebruik toegestaan
Maar de gemeente Almere houdt de poot stijf. "Op die plek is alleen een agrarisch bedrijf toegestaan. Dat hoeft niet alleen tuinbouw te zijn, er zijn meer vormen mogelijk", liet een vertegenwoordiger van de gemeente weten.

Het verdelen van het toegestane aantal vierkante meters caravanstalling in Almere is geen optie, zei zij. "Zo werkt het helemaal niet. De stallingen die er nu legaal zijn, mogen blijven. Maar er mogen geen nieuwe meer bij komen."

Dat er meer caravanstallingen in de buurt van de J. Huydecoperweg zitten, komt doordat de gemeente in 2013 een stuk of zes afzwaaiende boeren eenmalig de kans heeft gegeven het bestemmingsplan daarvoor te wijzigen. "Daardoor konden zij legaal een stalling beginnen. Maar de Almeerder wilde toen niet meedoen."

En nu is het wat de gemeente betreft te laat voor hem. Zijn persoonlijke belangen wegen niet zwaar genoeg om van dat besluit af te wijken, werd in de rechtszaal nog maar eens benadrukt.

Afhankelijkheid van inkomsten stalling
Oneerlijk, vindt de Almeerder, die met zijn handen in het haar zit en naar eigen zeggen afhankelijk is van de inkomsten uit de stalling. "Door mijn gezondheid en de problemen in de landbouw, kan ik ook niks anders op deze plek doen dan dit. Ik heb bovendien dyslexie en geen toereikende opleidingen voor iets anders. Daarnaast ben ik mantelzorger van mijn ouders. Dat kan ik niet met een agrarisch bedrijf combineren."

De gemeente gaf hem al een jaar extra tijd om iets nieuws te verzinnen voor de kas, dat wél in het bestemmingsplan past. "We willen hem nu nog wel wat meer tijd geven, maar uiteindelijk moet daar weer een bedrijf komen waar gewassen worden geteeld."

Uitspraak is binnen zes weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel