Na aanklacht van misbruik van nichtjes, mag Emmeloorder (38) zijn cel uit voor hulp

EMMELOORD • Wo 2 oktober 2024 | 7:45 • Woensdag 2 oktober 2024 | 7:45

De 38-jarige man uit Emmeloord heeft het loodzwaar in de gevangenis. En volgens deskundigen is het belangrijk voor hem én voor de maatschappij dat hij snel aan een psychische behandeling begint. De rechtbank besloot dinsdag dan ook om hem voorlopig vrij te laten. Ondanks de heftige aanklacht tegen hem: hij zou zijn twee jonge nichtjes jarenlang hebben misbruikt.

De man moest in de rechtbank verschijnen voor een inleidende zitting over de zaak. Zichtbaar gespannen zat hij in het beklaagdenbankje, met voeten die constant bewogen en een knuffeltje dat hij tegen zijn mond drukte.

De meisjes die hij seksueel zou hebben misbruikt, zijn de dochters van zijn zus. De oudste was zes toen het begon, haar zusje waarschijnlijk nog jonger. Volgens de officier van justitie gebeurde het allemaal tussen begin 2016 en februari van dit jaar in Emmeloord.

Toch een verklaring
Aanvankelijk wilde de Emmeloorder niks zeggen over de zaak, maar later legde hij toch een verklaring af. In de gevangenis heeft hij het heel moeilijk, vertelde hij de rechters. "Ik zit er echt doorheen, de gevangenis is heel zwaar voor mij nu."

Hij wil graag vrijkomen om te kunnen beginnen aan een psychische behandeling. "Ik heb van begin af aan geschreeuwd om een behandeling." Deskundigen vinden dat ook noodzakelijk, zij achten de kans dat hij opnieuw de fout ingaat ook klein. Zijn zus en nichtjes zijn inmiddels bovendien verhuisd naar een adres dat de man niet kent.

Angst
Toch had de officier van justitie bezwaren tegen een voorlopige vrijlating. "Meneer wordt verdacht van heel ernstige feiten." De advocaat van de twee meisjes vond het ook geen goed idee.

"Deze zaak heeft heel veel impact op hen en hun moeder gehad. Dat meneer vastzit, heeft het gezin de afgelopen tijd veel rust gegeven. Er is anders toch altijd de angst dat ze hem per ongeluk tegenkomen", zei zij.

Maar de rechtbank vindt het belangrijk dat de man de zorg krijgt die hij nodig heeft. Daarom mag hij woensdag naar huis op voorwaarde dat hij geen contact zoekt met zijn zus en dochters.

Het is nog niet bekend wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld. De advocaat van de Emmeloorder vroeg de rechters om voor die tijd een deskundige te laten kijken naar de betrouwbaarheid van de verklaringen van de meisjes. Die stemden daarmee in.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel