Chloor toch niet de doodsoorzaak van overleden baby, maar wurging of smoren aldus OM

ALMERE • Di 1 oktober 2024 | 15:19 • Dinsdag 1 oktober 2024 | 15:19

Het 1-jarige meisje dat begin dit jaar in Almere Haven overleed, is volgens het Openbaar Ministerie overleden door wurging of smoren door haar moeder. Dat bleek dinsdag tijdens een voorbereidende zitting over de zaak. Eerder werd gedacht dat de 28-jarige Almeerse het kindje mogelijk ook een fatale dosis chloor of bleekmiddel had toegediend.

Of ze die stoffen überhaupt te drinken heeft gegeven, is niet duidelijk. Volgens de toxicoloog die het lichaam van het kindje onderzocht, staat in ieder geval vast dat deze chemische middelen niet de doodsoorzaak zijn geweest.

De officier van justitie denkt dat de verdachte haar oudste dochtertje van twee wel om het leven probeerde te brengen met de schoonmaakmiddelen. Hier moet nog nader onderzoek naar worden gedaan, besloot de rechtbank dinsdag.

'Kinderen moesten dood'
De Almeerse vertelde eerder dat ze alleen zelf chloor heeft gedronken die dag. Dokters vonden bovendien bij beide meisjes geen chloor of bleek terug in hun bloed.

Maar toen de moeder de hulpdiensten belde, zei ze expliciet dat ze haar beide dochters had vergiftigd met bleek en tegen de agenten die op de melding afkwamen herhaalde ze dat nog eens. "Allebei de kinderen moesten dood", vertelde ze hen.

Wat er nou precies is gebeurd, werd tijdens de zitting nog niet helemaal duidelijk. Wel is duidelijk dat de moeder psychisch enorm in de problemen moet hebben gezeten. Na de geboorte van haar oudste kind zou ze meerdere zelfmoordpogingen hebben gedaan.

'Uit bescherming'
Bij de politie zei ze dat wat er op 16 januari aan de Bovenloop gebeurde allemaal geen geplande actie was. "Het gebeurde gewoon. Ik was niet bij mijn volle verstand. Ik deed het om ze te beschermen."

In juli vertelde de moeder dat het beter met haar ging dankzij antipsychotica, antidepressiva en slaapmedicatie. Maar het verdriet en de wanhoop om de gebeurtenissen waren nog altijd groot.

"Ik moet leven met dit, maar hoe?’" zei ze toen ze online voor de rechtbank verscheen. Toen één van de rechters haar vroeg hoe ze haar jongste dochtertje heeft gedood, viel ze stil: "Ik kan dat op dit moment niet uitspreken", stamelde ze in tranen.

Er werd geen dna van de vrouw gevonden op het lichaam van het overleden meisje en dat riep vragen op. "Klopt het dat u haar nadat ze was overleden nog in bad heeft gedaan? De politie vond een badje gevuld met lauwwarm water en ook het beddengoed voelde vochtig", vroeg één van de rechters. Overmand door emoties was de moeder niet in staat om daar antwoord op te geven.

Afwezig in rechtbank
De vrouw was dinsdag niet aanwezig bij de tweede voorbereidende zitting. Zij is vorige week voor psychologisch onderzoek opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC). "Daar moet ze nog even wennen, ook al zag ze er niet tegenop om erheen te gaan", vertelde haar advocaat.

Hij benadrukte dat zijn cliënte aan alle onderzoeken wil meewerken en zich nergens tegen verzet. "Ze wil openheid van zaken geven." De vrouw wordt nog een keer verhoord bij de politie over wat er zich nou heeft afgespeeld die fatale dag in januari.

Op 17 december staat opnieuw een voorbereidende zitting op de planning. In februari of maart volgend jaar wordt de zaak waarschijnlijk inhoudelijk behandeld.

Lees ook: Omwonenden geschokt door familiedrama Almere: "Dit is een wanhoopsdaad"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel