Moeder staat terecht voor dood van dochter (1): 'Het hele gezin is kapot'

ALMERE • Do 18 juli 2024 | 14:26 • Donderdag 18 juli 2024 | 14:26

"Ik moet leven met dit, maar hoe?" Een 28-jarige Almeerse moeder klonk bij vlagen wanhopig toen ze donderdag online voor de rechtbank verscheen in Lelystad. Ze zou op 16 januari haar dochtertje van net één jaar oud om het leven hebben gebracht in Almere.

Toen één van de rechters vroeg hoe ze het meisje heeft gedood, viel ze stil: "Ik kan dat op dit moment niet uitspreken", stamelde ze in tranen.

'Het voelt onwerkelijk'
Donderdag was een voorbereidende zitting over de zaak. Het was voor het eerst dat de vrouw zelf in de rechtszaal aanwezig was. Meestal huilend deed ze via een beeldverbinding vanuit de gevangenis haar verhaal.

Het gaat niet goed met haar, legde ze de rechters uit. De jonge moeder wordt er ook van verdacht haar dochter van twee te hebben willen doden.

"Het is heel moeilijk emotioneel gezien, mentaal gezien en richting mijn dochters. Het hele gezin is kapot, het voelt onwerkelijk dat mijn familie hier nu in leeft."

'Stikken, wurgen én chloor'
Volgens de aanklacht bracht ze haar jongste om het leven door haar te smoren, wurgen en chloor toe te dienen. Het oudste meisje zou ook chloor toegediend hebben gekregen, maar overleefde dat.

De Almeerse vertelde donderdag dat ze alleen zelf chloor heeft gedronken die dag, de meisjes niet. Dokters vonden het ook niet terug in hun bloed.

Wat haar advocaat betreft kan de moordpoging op haar oudste dochter dan ook van tafel, maar de rechtbank vindt van niet.

Moeder bekende in gesprek met hulpdiensten
Toen ze de hulpdiensten belde, zei ze namelijk expliciet dat ze haar beide dochters had vergiftigd met bleek. Dat herhaalde ze nog eens tegen de agenten die op de melding aan de Bovenloop in Almere Haven afkwamen.

"Allebei de kinderen moesten dood", vertelde ze hen. "Onderzoekers vonden dan misschien geen chloor in de lichamen van de meisjes, ze sluiten ook niet uit dat het er wel zat", zei de voorzitter van de rechtbank.

'Beschermen'
Donderdag werd duidelijk dat de moeder psychisch enorm in de problemen moet hebben gezeten op die fatale dag. Na de geboorte van haar oudste kind zou ze meerdere zelfmoordpogingen hebben gedaan.

Tegen de politie zei ze dat wat er op 16 januari gebeurde geen geplande actie was. "Het gebeurde gewoon. Ik was niet bij mijn volle verstand. Ik deed het om ze te beschermen."

Inmiddels weet ze naar eigen zeggen dat ze anders had moeten handelen. Ze slikt nu antipsychotica, antidepressiva en slaapmedicatie. "Zonder dat kan ik niet functioneren of slapen."

De vrouw zegt niet te eten en ook last te hebben van hormonale schommelingen. "Mijn borstvoeding kwam weer op gang nadat ik moest stoppen met mijn anticonceptie. Dat was heel moeilijk."

Moeder wacht op psychische hulp
Psychische hulp krijgt ze nu nog niet, ze wacht op plaatsing in het Pieter Baan Centrum (PBC) waar ze zal worden onderzocht. Waarschijnlijk komt daar in augustus een plekje voor haar vrij.

Toen de rechter haar naar wat meer details vroeg over de dood van haar jongste dochter, raakte ze overstuur. Op dit meisje werd geen dna van haar moeder gevonden, de rechtbank wilde weten hoe dat kan.

"Klopt het dat u haar nadat ze was overleden nog in bad heeft gedaan? De politie vond een badje gevuld met lauwwarm water en ook het beddengoed voelde vochtig."

Overmand door emoties was de moeder niet in staat om daar antwoord op te geven.

Nieuwe zitting volgt in oktober
Op 1 oktober staat er opnieuw een voorbereidende zitting gepland rond deze zaak. De advocaat van de vrouw sprak uit dat hij hoopt dat "deze heftige en trieste zaak" zo snel mogelijk wordt afgedaan.

Voor de inhoudelijke behandeling zal zijn cliënte opnieuw worden verhoord, omdat het tijdens het eerste verhoor niet goed met haar ging.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel