Slagboom op polderweg moet sluipverkeer tegengaan, gemeenteraad akkoord

NOORDOOSTPOLDER • Di 1 oktober 2024 | 14:49 • Dinsdag 1 oktober 2024 | 14:49

Er komen definitief slagbomen op de Kleiweg in Noordoostpolder. De gemeenteraad is maandagavond akkoord gegaan met de proef die bijna een kwart miljoen euro gaat kosten. De obstakels moeten de weg van Emmeloord naar Marknesse en Kraggenburg op werkdagen minder aantrekkelijk maken voor sluipverkeer. De slagbomen worden tijdens de spits gesloten en laten dan bijvoorbeeld per minuut maar 1 auto door.

Vooral 's ochtends vroeg en tijdens de avondspits is het druk op de Kleiweg, waar vaak ook hard gereden wordt. Om die reden worden ook andere snelheidremmende maatregelen getroffen. Ook de verderop gelegen Bomenweg wordt aangepakt. Aanwonenden van beide wegen vragen al langer om maatregelen.

Tijdens spits dicht
De slagbomen komen aan het begin en het einde van de Kleiweg. Ze worden tijdens de spits gesloten en dan worden nog maar mondjesmaat auto's doorgelaten.

Om dit goed te kunnen regelen, komen er ook verkeerslichten bij de slagbomen. Er wordt gezorgd dat fietsers om de slagboom heen kunnen rijden. In geval van nood kunnen de slagbomen voor brandweer en ambulance worden geopend.

Het duurt nog wel een jaar voordat de slagbomen worden geplaatst. Om ze te kunnen bedienen, moet nog stroom worden aangelegd. De aanvraag voor die stroomaansluiting moet nog worden gedaan.

'Geen polder vol met slagbomen'
Een meerderheid van de gemeenteraad denkt dat de pilot een goed idee is. Wel plaatsten verschillende partijen kanttekeningen. De VVD zei vooral met het plan in te stemmen, omdat het om een pilot gaat.

De partij wil niet overal slagbomen in de polder, maar denkt dat het wel nuttig is om in de praktijk uit te testen of zo'n slagboom effect heeft.

Ook het CDA wil geen 'polder vol spitsslagbomen'. De partij vindt het belangrijk dat de proef goed wordt geëvalueerd. Dit omdat verkeersveiligheid niet alleen afhangt van het aantal auto's dat over een weg gaat.

Exotische maatregel
De ChristenUnie/SGP-fractie stemde tegen het voorstel. Raadslid Tobias van Dijk omschreef de slagboom als een 'exotische maatregel'. Zijn partij had liever gezien dat eerst nog andere snelheidremmende maatregelen werden uitgetest. Nog niet alles zou zijn geprobeerd.

Met de slagbomen kan volgens Van Dijk niet worden voorkomen dat er op de Kleiweg hard gereden wordt. "Zodra de slagboom open gaat, kan iemand weer plankgas rijden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel