Omwonenden krijgen hun zin: 'Kleiweg wordt nog dit jaar verkeersveiliger gemaakt'

MARKNESSE • Vr 22 maart 2024 | 6:09 • Vrijdag 22 maart 2024 | 6:09

Op de Kleiweg bij Marknesse wordt te vaak te hard gereden. Daarom komen daar nog dit jaar verkeersbeperkende maatregelen. Dat zei wethouder René van Amersfoort van de gemeente Noordoostpolder donderdagavond na afloop van een informatiebijeenkomst op het gemeentehuis. Omwonenden van de Kleiweg werden daar bijgepraat over de plannen van de gemeente.

De Kleiweg is een vijf kilometer lange kaarsrechte weg tussen Emmeloord en Marknesse. De maximum snelheid daar is 80 kilometer per uur. Volgens de bewoners langs de weg wordt er vaak veel te hard gereden. Omdat de weg relatief smal is, moeten auto's voorzichtig zijn om elkaar te passeren. Dat heeft er toe geleid dat de bermen langs de Kleiweg vol diepe kuilen zitten.

De weg is vooral in de ochtend - en de avondspits een drukke route. Bewoners zijn bang dat van en naar school fietsende kinderen worden aangereden. Bewoners zeggen dat ze al jaren bij de gemeente vragen om verkeersbeperkende maatregelen.
Nu dan toch toezeggingen
"Er komen plateaus met aan de voorkant een versmalling", zegt wethouder Van Amersfoort na afloop van de bewonersbijeenkomst. "En er komen verhardingen langs de zijkanten van de weg."

Als die maatregelen er niet voor zorgen dat het aantal auto's op de weg afneemt of dat de snelheid niet afneemt, dan wil de gemeente nog een extra maatregel nemen. "We hebben met de bewoners afgesproken dat we ook gaan kijken naar de mogelijkheid van een slagboom. Het gaat om een systeem waar een slagboom dicht gaat. En dat je dan 30 seconden moet wachten voor je weer verder mag." De wethouder moet dat idee eerst nog bespreken met de gemeenteraad. Van Amersfoort verwacht daarom niet dat zo'n slagboom al dit jaar kan worden gerealiseerd.

Als de Kleiweg onaantrekkelijker wordt gemaakt, dan zal het verkeer vooral via de Marknesserweg (N331) richting Marknesse rijden, zo is de verwachting.

De gemeente Noordoostpolder maakt zich zorgen dat de verkeersdrukte dan daar voor onveilige situaties kan gaan zorgen. Volgens wethouder Van Amersfoort is de gemeente daar al over in gesprek met de provincie. "We willen toch gaan kijken naar de mogelijkheid om een randweg te gaan maken."

De omwonenden van de Kleiweg zijn tevreden met de toezeggingen van de gemeente.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel