Nog eens ruim 7 ton erbij voor de Poldertoren, niets staat verbouwing meer in de weg

EMMELOORD • Di 1 oktober 2024 | 12:20 • Dinsdag 1 oktober 2024 | 12:20

Niks staat de verbouwing van de Poldertoren in Emmeloord nog in de weg. Dat heeft een meerderheid van de gemeenteraad van Noordoostpolder maandagavond besloten. De raad moest instemmen met een eindbudget voor de verbouwing, dat 743.000 euro hoger is dan eerder bekend. Nu het akkoord er is, kan de toren vanaf eind dit jaar geschikt worden gemaakt voor verhuur.

De Poldertoren staat sinds 1959 op De Deel in het centrum van Emmeloord. Het gebouw deed ooit dienst als watertoren en werd vervolgens in 2005 gekocht door de gemeente. Inmiddels staat het gebouw al zo'n elf jaar leeg nadat huurders vertrokken vanwege aanhoudende vochtproblemen.

De gemeenteraad besloot vorig jaar dat de toren moest worden opgeknapt om te kunnen worden verhuurd. Ook moet het weer mogelijk zijn om van het uitkijkplatform gebruik te maken.

Een aannemer moet de gevel impregneren, metsel- en voegwerk en technische installaties vervangen en extra ramen plaatsen. 't Voorhuys krijgt kamers op de zevende verdieping, voor de andere etages wordt nog een huurder gezocht.

Lees ook: Na 63 jaar uitsluitsel, staat de Poldertoren in het midden of niet?
Kosten met bijna 2 miljoen euro gestegen
De kosten voor de verbouwing werden in eerste instantie geschat op een totaalbedrag van 1,4 miljoen euro. Dit bedrag liep vorig jaar op naar 2,5 miljoen euro. Eind augustus bleek dat de begroting nog niet sluitend was en dat de verbouwing 3,3 miljoen euro gaat kosten. Daardoor kan er wel meer aandacht gaan naar de monumentale status van de toren en blijft het niet alleen bij het waterdicht maken ervan.

Van de 3,3 miljoen betaalt het Rijk zo'n 1,1 miljoen euro, de provincie zo'n 900.000 euro. Een voorwaarde is wel dat de gemeente zelf zo'n 1,3 miljoen euro bijlegt. Dat gaat lukken nu de gemeenteraad akkoord is gegaan met het verhogen van het budget.

Het bedrag voor de gemeente Noordoostpolder is vanwege de hoge provinciale- en Rijksbijdrage wel lager dan waar de raad oorspronkelijk rekening mee hield.

'Verbouwing klaar in december 2025'
De verbouwing moet vanaf december gaan beginnen. De gemeente verwacht dat de buitenkant van de toren in september volgend jaar klaar is, de binnenkant in december. Daarna moet jaarlijks zo'n 50.000 euro aan huurinkomsten terugvloeien in de gemeentekas.

Naast de verbouwing moet de Poldertoren ook opnieuw in het licht komen te staan, werd maandagavond door de gemeenteraad besloten. Zo moeten de randen van de Poldertoren in verschillende kleuren worden uitgelicht. Hiervoor wordt eenmalig 150.000 euro uitgetrokken.

Het lichtplan voor de Poldertoren

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel